BG: Protest pogrebnika – blokada kapele i protestna vožnja

Udruženje privatnih preduzetnika je objavilo saopštenje u kom obaveštava javnost da je započela blokada upozorenja kapele u okviru Kliničkog centra u Beogradu.

Izvor: B92

Sreda, 17.01.2018.

09:52

BG: Protest pogrebnika – blokada kapele i protestna vožnja
Ilustracija: Thinkstock

Kako se navodi, u njoj učestvuje jedan broj vozila beogradskih pogrebnika.

“Od 10.00 časova, beogradski pogrebnici zajedno sa udruženjima pogrebnika iz drugih delova Srbije koji su rešili da se priključe svojim kolegama, započeće protestnu vožnju centralnim beogradskim ulicama tokom koje će obići relevantne institucije odgovorne za monopol u oblasti pogrebnih usluga i ucenjivanje građana kao naručilaca usluge i privatnih pogrebnika. Pogrebnici će u povorci proći pored Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koje već sedam meseci kasni sa donošenjem podzakonskih akata koji treba da omoguće licenciranje i nesmetan rad i javno-komunalnim i privatnim pogrebnim preduzećima. Zatim će povorka obići i Vladu Republike Srbije i Skupštinu Grada Beograda u kojoj se nalazi kabinet gradonačelnika i sedište Gradske uprave koja je direktno odgovorna za nikad gore stanje u oblasti pogrebnih usluga u Beogradu i otimanje novca od građana i penzionera usled naduvanih cena pogrebnih usluga JKP Pogrebne usluge, Beograd i niz zloupotreba gradskih službi koje su dozvolile monopolsko ponašanje štetno po građane Beograda“, navodi se u saopštenju.

Takođe, ističe se da su protest i blokada upozorenja započeti jer JKP za pogrebne usluge u Beogradu “koristi svoj privilegovan položaj i diktira uslove za sahranjivanje na beogradskim grobljima tako što privatnim pogrebnicima koje građani odaberu da organizuju sahranu njihovih najmilijih iste zakazuju za 5,7,10 i više dana, a kada ti isti građani pozovu JKP za pogrebne usluge, Beograd, njima se nudi da se sahrana obavi u narednih 48 sati, ali pod uslovom da pogrebnu opremu (sanduke, urne, pokrove, vence, cveće) nabave isključivo kod JKP Pogrebne usluge“.

Dodaje se i da se “na taj način veštački naduvava realna cena sahrane u Beogradu (deo za troškove na groblju) koji treba da bude između 10 i 20 hiljada dinara a ne 60 i 65 hiljada dinara koliko zbog svog monopolskog položaja naplaćuju JKP Pogrebne usluge“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: