Vučić sa Tačijem o Ivanoviću; Tači: Spremni na saradnju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa Hašimom Tačijem o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Izvor: Tanjug, Prva

Sreda, 17.01.2018.

18:48

Vučić sa Tačijem o Ivanoviću; Tači: Spremni na saradnju
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom privremenih institucija Prištine, Hašimom Tačijem, navedeno je u saopštenju kabineta predsednika.

"Dvojica sagovornika saglasila su se da je dijalog Srba i Albanaca, kao i zajednički rad na smirivanju i stabilizaciji prilika na Kosovu i Metohiji, od ključnog značaja za obe strane".

Takođe, Vučić i Tači razgovarali su o ubistvu Olivera Ivanovića, i zajednički izrazili žaljenje i složili se da je otkrivanje i privođenje pravdi počinilaca tog užasnog krivičnog dela od ključnog značaja za očuvanje mira i poverenja među ljudima.

Predsednik Vučić, još jednom, zatražio je od Tačija da prihvate učešće srpskih državnih organa u provođenju istrage o ubistvu Ivanovića, kako bi taj gnusni zločin u najkraćem mogućem roku bio razrešen, rečeno je u saopštenju.

Predsednik Kosova Hašim Tači izrazio je tokom telefonskog razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem spremnost da kosovske institucije, u skladu sa važećim zakonima, sarađuju sa srpskim u istrazi Olivera Ivanovića u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Tači je na Fejsbuku napisao da su nadležni organi Kosova spremni da, u skladu s važećim zakonima Kosova, sarađuju i primaju "bilo kakvu pomoć koja može dovesti do rasvetljavanja ubistva".

"Dvojica predsednika su istakla neophodnost da se da dovoljno vremena kako bi nadležni organi na stručan i nezavisan način završili svoj posao. Predsednici su istakli da je otkrivanje izvršilaca ubistva najvažnije", naveo je kosovski predsednik.

Tači je dodao da je tokom razgovora pružio uveravanja da nadležni organi, tužilaštvo i Policija Kosova vode intenzivnu istragu u cilju otkrivanja i dovođenja izvršilaca zločina pred lice pravde.

"U telefonskom razgovoru dva predsednika su razmotrila i mnoga pitanja od zajedničkog interesa, usredsredjujući se na potrebu nastavljanja dijaloga o normalizaciji odnosa dve zemlje, na jačanje mira u regionu i evroatlanske perspektive", napisao je Tači. Oliver Ivanović ubijen je u utorak ispred svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Predsednik Srbije taj čin nazvao je terorističkim aktom i zatražio je da srpski organi učestvuju u istrazi.

Građani Kosovske Mitrovice oprostili su se od Ivanovića, a kovčeg s telom dopremljen je na Novo groblje u Beogradu, gde će sutra biti sahranjen.

Podsećamo, Vučić je ranije izjavio da je ubistvo Olivera Ivanovića teroristički akt i da će se Srbija prema tom aktu tako i odnositi.

"Počinioci ovog akta biće uhvaćeni, ako ih ne pronađu oni koji to moraju da učine, učinićemo mi", naveo je Vučić.

Kako je rekao, na sednici Saveta je dogovoreno i upućeno je pismo organima Euleksa i Unmika sa zahtevom da državni organi Republike Srbije učestvuju u sprovođenju istrage na teritoriji Kosova i Metohije.

“Zato što smo uvereni da bi to značilo i otkrivanje istine o ubistvu Olivera Ivanovića. Pronaći ćemo ubicu ili ubice. Nemam ovlašćenja da u ovom trenutku govorim o saznanjima kojim raspolažemo. Neću da spekulišem, ali ima interesantnih detalja koji ukazuju na moguće počinioce“, dodao je Vučić.

Međutim, kosovski ministar pravde Abeljad Tahiri naveo je da će istragu o ubistvu Olivera Ivanovića voditi jedino institucije Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: