"Iskoristiće ubistvo Ivanovića u političke svrhe"

Smrt istaknutog srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića mogla bi dodatno da zakomplikuje problematične odnose Beograda i Prištine, konstatuje "Gardijan".

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.01.2018.

15:24

Foto: Tanjug/AP

Britanski list je upozorio da će to ubistvo "neki iskoristiti u pokušaju da skrenu pažnju sa rastućih političkih tenzija oko novog kosovskog krivičnog suda".

"Ivanović je ubijen ispred sedišta svoje stranke na dan kada su Beograd i Priština nastavili pregovarački proces u Briselu o normalizaciji odnosa, posle pauze od više od godinu dana", primećuje britanski list.

Ubistvo Ivanovića, takođe, pokreće pitanje koje se tiče međunarodnih misija (Euleks i Kfor) za koje, kako navodi "Gardijan", kritičari tvrde da zatvaraju oči pred organizovanim kriminalom.

Britanski list navodi da su tenzije oko Kosova već u porastu pošto je vlada u Prištini pokrenula inicijativu za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine koji bi sudio za zločine koji su počinili kosovski Albanci, a među kojima bi mogli da se nađu i pripadnici političke elite.

Ivanović je, piše "Gardijan", upozoravao na bezbednosno okruženje na Kosovu, zahtevajući aktivniji pristup Euleksa i Kfora.

Podseća se i da je u julu, uoči lokalnih izbora, zapaljen automobil Ivanovića.

Britanski list ističe da se delegacija Beograda povukla iz Brisela sa pregovora posle vesti o ubistvu Ivanovića.

Pozivajući se na neimenovani izvor u vladi Srbije, "Gardijan" navodi da se delegacija Beograda povukla i zbog nedavnih provokacija predsednika kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija.

"Šta god da se desi, ovo ubistvo će verovatno biti iskorišćeno u političke svrhe", rekao je stručnjak za jugoistočnu Evropu na londonskom Univerzitetu Sent Meri.

On smatra i da će ubistvo Ivanovića "neki iskoristiti u pokušaju da skrenu pažnju sa rastućih političkih tenzija oko novog kosovskog krivičnog suda".

List podseća da je Ivanović 2016. godine bio osuđen za ratne zločine tokom sukoba na Kosovu, ali je presuda u februaru prošle godine poništena i naloženo je novo suđenje.

Podseća se i da je Ivanović bio uhapšen 2014. godine, što je pokrenulo proteste Srba i čemu se oštro usprotivio Beograd. Ivanović se izjasnio da nije kriv, tvrdeći da je proces politički motivisan.

O ubistvu Ivanovića (64) izvestio je i britanski "Independent", navodeći da je on bio jedan od ključnih političara na severu Kosova sa većinski srpskim stanovništvom.

Ovaj napad će verovatno pojačati etničke tenzije na Kosovu, ocenjuje "Independent".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

9 h

Podeli: