Vučić: Teroristički akt, Srbija da učestvuje u istrazi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ubistvo Olivera Ivanovića teroristički akt i da će se Srbija prema tom aktu tako i odnositi.

Izvor: B92

Utorak, 16.01.2018.

13:07

Vučić: Teroristički akt, Srbija da učestvuje u istrazi
Tanjug, Dragan Kujundžiæ

Obraćajući se medijima nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, održane nakon ubistva Olivera Ivanovića koje se dogodilo jutros u Kosovskoj Mitrovici, Vučić je rekao da u ime države Srbije i u svoje ime i ime Vlade, izražava saučešće porodici, što je učinio i lično.

"Za državu Srbiju ovaj akt je teroristički i u skladu sa tim ćemo se prema tom aktu i odnositi", kazao je Vučić.

"Počinioci ovog akta biće uhvaćeni, ako ih ne pronađu oni koji to moraju da učine, učinićemo mi", dodao je Vučić.
Kako je rekao, na sednici Saveta je dogovoreno i upućeno je pismo organima Euleksa i Unmika sa zahtevom da državni organi Republike Srbije učestvuju u sprovođenju istrage na teritoriji Kosova i Metohije.

“Zato što smo uvereni da bi to značilo i otkrivanje istine o ubistvu Olivera Ivanovića. Pronaći ćemo ubicu ili ubice. Nemam ovlašćenja da u ovom trenutku govorim o saznajnima kojim raspolažemo. Neću da spekulišem, ali ima interesantnih detalja koji ukazuju na moguće počinioce“, rekao je Vučić.
Tanjug, Dragan Kujundžiæ
“Ubijen je čovek koji je roditelj, suprug i koji sasvim sigurno nije bio neko ko je pozivao na sukob Srba i Albanaca. Ko god da je izveo – Srbin, Albanac, stranac, izveo je napad na porodicu Ivanović, na Srbe na KiM, na sever Kosova, na Srbe u celini“, dodao je predsednik Srbije.

Dodao je da neće da govori o spekulacijama, ali da su “ubice ostavile određene tragove“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne želi da govori o tome kome bi moglo da odgovara ubistvo Olivera Ivanovića.

"Ne želim još o tome da govorim. Početnih indicija imamo, ali neću o tome govoriti dok nadležni organi ne budu govorili", rekao je predsednik Srbije novinarima.

"A, kome bi odgovaralo? Mislim da je svakome sve jasno...i kome bi na Kosovu odgovaralo, kome u međunarodnoj zajednici, kome na Kosovu ne bi, a kome bi odgovaralo ili ne bi u Beogradu..", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara da li ubistvo ima međunacionalni karakter ili ga je počinio neko sa srpskim imenom.

Dodao je da ništa više neće o tome reći, ali da je "svakome ko je zavšio prvi razred osnovne škole sve mu je jasno i svi su sve razumeli".

Vučić je rekao da je delegacija Srbije u Briselu prekinula razgovore u okviru dijaloga, jer je besmisleno razgovarati uz svakodnevne pretnje i poručio Kadriju Veseljiju, pravom, kako kaže, "gospodaru na Kosovu", da neće stići do Niša kako je pretio.

"Teško je da govorite o nečemu kad imate svakodneve pretnje, gde onaj ko je pravi gospodar na Kosovu, a to nisu ni Tači, ni Haradinaj, već Kadri Veselji, i to svi koji poznaju situaciju na Kosovu dobro znaju, a koji govori da se Albanci neće zaustaviti do Niša", rekao je Vučić.

"Mi smo razumeli te pretnje, dobro smo ih shvatili, kao i ćtanje onih koji je trebalo istog sekunda da reaguju", poručuje Vučić.

Veseljiju je poručio da do Niša neće stići.

I Niš će ostati lep grad koji mogu da posete kao turisti.

"A to da dolaze sa vojskom, to neka zaborave", zaključio je Vučić. “Želim da ukažem na sledeću činjenicu - da postoje ideje u okviru jedne zemlje unutar Kfora da prekine jednovremene kontrole administrativne linije. Imam i zvanično dokaze da sa sobom vode sve češće ukontrole i kosovske snage”, rekao je Vučić.

Ovo je upozorenje, dodao je predsednik Srbije, da ne pokušavaju da, sem izazivanja napetosti, ne pokušavaju to da iskoriste kako bi uveli kosovske bezbednosne snage, odnosno vojsku Kosova i konačno oteli srpsku imovinu na severu Kosova.

“Da znaju da dobro čitamo šta rade. Po njima je dosta da nađu određeni postotak Srba koji bi radili u Kosovskim bezbednosnim snagama…zato idu ucenjuju, primoravaju….”, rekao je još Vučić.

Prema njegovim rečima, neki albanski mediji na Kosovu govore isto što i pojedini političari u Srbiji da je Srbija iza ubistva Ivanovića kako bi uvela kontrolu nad severom Kosova, au suštini njihova namera je da “albanska čizma dođe na sever i to je jedini smisao šta rade i sve što hoće”.

“Oni koji kažu da im je stalo do Ivanovića- strašno im je stalo. Četiri godine su ga strašno gonili kao najgoreg kriminalca…Kad prođe sve ovo pitajte njegovu porodicu koliko su mu pomogli. Svima onima koji kažu da ova vlast ubija političke protivnike mogu samo da kažem bednici jedni”, kazao je Vučić.

Kosovom, kako kaže, upravljaju Albanci i stranci i sada oni treba da kažu ko je ubica. “Ako nećete vi, onda ćemo mi”, rekao je on.

“Onda ćemo da se pitamo kako nisu našli ubicu, a mi jesno. Ko je koga tu krio i ko je koga štitio”, zaključio je Vučić.

Vučić je rekao istovremeno da ne zna da li je slučaj paljenja automobila Olivera Ivanovića povezan sa njegovim ubistvom, a onima koji bi, kako kaže, voleli da postoji ta veza, poručio da im neće dozvoliti da Srbiju prikažu kao zemlju mafijaša i ubica.

Na pitanje Insajdera da li tačno da mu je Ivanović poslao sms poruku nako što mu je zapaljen automobil i tom prilikom izneo određene sumnje, Vučić kaže:

"Nije tačno. Imamo sve sačuvano".

Kako kaže, Ivanović mu je jedino poslao poruku da ga politički podrži, što nije mogao da učini i to mu je, kako je dodao, i rekao.

Vučić je rekao da je Ivanović tada bio kod njega sa suprugom.

"Rekao sam mu da ću učiniti sve što je u mojoj moći da se otkrije ko mu je zapalio automobil, pričali smo o poliitici i svemu drugom. A to - izneo je sumnju na nekoga, te priče moje baba Višnje.... srećom čuvam poruke i nadležni organi čuvaju i nema velike filozofije. Videli smo se i pričali kratko u četiri oka", dodao je on.

Na ponovljeno pitanje da li postoji veza između paljenja automobila i ubistva, Vučić kaže:

"Kako mogu to da znam. Ali, ne pitate vi to. Pitate jer biste hteli da kažete kako tu ima nekoga iz politke. Nema iz politike, a ako ima, nemojte da brinete, odgovaraće, samo nemojte vaše sumnje da iznosite kao činjenice".

"Tri puta sam vam odgovorio i rekao da to ne znam, niti je moguće da znam. Niste to tražili, nije vam to ni trebalo, nego nešto drugo. Svi ovi ... Lekić, Janjić, Đilas..., Ne dam vam da napravite od Srbije državu ubica i mafijaša. Niko od nas nije ubica, kao što bi to neko želeo."
Pročitajte još i:

- Vučić: Teroristički akt, Srbija da učestvuje u istrazi

- Supruga Ivanović: Zna se ko je i šta uradio

- Direktor bolnice: Ivanović upucan u grudni koš, pet rana

- Policija: Imamo određene dokaze, nađeno zapaljeno vozilo

- Đurić: Napuštamo dijalog, vraćamo se u zemlju zbog ubistva

- Hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u podne

- Vlada Kosova osudila ubistvo Olivera Ivanovića

-Specijalna emisija na TV Prva od 13h

- Slučaj Olivera Ivanovića, od suđenja do ubistva

- "U po bela dana izrešetaš čoveka... ljudi su uznemireni"

- Svetski mediji o ubistvu Ivanovića: Pojačaće tenzije

- Ubistvo Ivanovića glavna vest u regionu

- Reakcije srpskih političara na ubistvo Olivera Ivanovića

- EU osudila ubistvo Ivanovića; Šef Unmika "šokiran"

- Tači osuđuje, Haradinaj ni reč o ubistvu Ivanovića

- Haradinaj: Ne koristiti ubistvo za blokadu dijaloga

- Nakon ubistva u Kosovskoj Mitrovici mirno, ali napeto

- Rada Trajković: Ubistvo Ivanovića - povratak devedesetih

- Oliver Ivanović biće sahranjen u Beogradu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

152 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: