EU osudila ubistvo Ivanovića; Šef Unmika "šokiran"

EU "snažno osudila" ubistvo Olivera Ivanovica i pozvala sve strane da pokažu "mir i da se uzdrže", kako bi zakon i pravosuđe na Kosovu obavili svoj posao.

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.01.2018.

11:39

EU osudila ubistvo Ivanovića; Šef Unmika
Getty images

Zbog žalosnog čina ubistva Olivera Ivanovića razgovori u okviru dijaloga su prekinuti, saopštila je portparolka Evropske komsije Maja Kocijančić.

EU je u svojoj prvoj reakciji snažno osudila ubistvo Olivera Ivanovića koji je ubijen jutros u Kosovskoj Mitrovici.

EU je uputila i saučešće, na prvom mestu porodici Olivera Ivanovića.

”Očekujemo od kosovskih vlasti iz oblasti vladavine prava da ne štede truda kako bi našli i izveli počinioce pred lice pravde bez odlaganja. Euleks će u tome pomoći vlastima u okviru svog mandata”, izjavila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić

Kocijančić je u ime EU pozvala sve strane da pokažu ”mir i da se uzdrže” kako bi zakon i pravosuđe odradili svoj posao.

”Zbog žalosnog čina ubistva Olivera Ivanovića koje se dogodilo jutros na Kosovu, razgovori u okviru dijaloga na tehničkom nivou su suspendovani”, poručila je Kocijančić.

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han najoštrije je osudio danas ubistvo Olivera Ivanovića i pozvao sve aktere na smirenost, istovremeno naglašavajući da dijalog Beograda i Prištine treba što pre nastaviti.

"Snažno osuđujem ubistvo Olivera Ivanovića i upućujem saučešće njegovoj porodici i prijateljima. Svi akteri moraju da ostanu smireni, deluju odgovorno i omoguće pravosudnim organima da sprovedu istragu i počinioce privedu pravdi", napisao je Han na svom Tviter nalogu.

On je dodao da nema alternative dijalogu koji, kako je naveo, "mora da se nastavi što pre".

Osude ubistva stigle su i iz kancelarije Euleksa u Prištini, odakle je saopšteno da se pozivaju institucije na Kosovu i Metohiji da učine sve napore da se pronađu počinioci.

"Izjavljujemo iskreno saučešće porodici Olivera Ivanovića. Pozivamo relevantne institucije vladavine prava na Kosovu da ulože sve napore kako kako bi se počinioci ovog zločina što pre pronašli i izveli pred lice pravde", rekla je za Tanjug portparolka EULEX-a Dragana Solomon.

Ona je dodala da će Eulex pružiti svu potrebnu podršku "vlastima u okviru svog mandata". "Apelujemo na zajednicu da saradjuje sa vlastima i da održi mir i odgovornost u ovim teškim trenutcima", zaključila je ona.

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić zakazao je za danas u podne hitan sastanak sa predstavnicima KFOR-a, EULEKS-a i kosovske policije, rečeno je Tanjugu u kabinetu gradonačelnika. Tema sastanka je bezbednosna situacija u Kosovskoj Mitrovici nakon ubistva lidera gradjanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića.

On je rekao da je "pucanj u Olivera Ivanovića pucanj u sve nas koji se borimo za Kosovsku Mitrovicu, ovo je pucanj u svakog Srbina koji nije želeo da napusti svoje ognjište". Rakić je u saopštenju za medije apelovao na građane da ostanu mirni i uzdržani i izneo zahtev da kosovska policija pojača prisustvo na svim vitalnim tačkama u gradu. "Prazna obećanja kako institucije čine sve što je u njihovoj moći više neću prihvatati", navodi Rakić.

Šef Unmika Zahir Tanin rekao je da je šokiran i da snažno osuđuje taj čin, saopštio je UNMIK. "Tanin veruje da će istražne vlasti raditi brzo i efikasno i uverava da su sve medjunarodne agencije na terenu spremne da podrže vlasti kako bi pomogle u hvatanju onih koji su odgovorni za ovaj zločin," navodi se na Tviteru misije UN na Kosovu. Tanin izrazava najdublje saučešće porodici i prijateljima Ivanovića.

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi najoštrije je osudio današnje ubistvo i pozvao kosovske institucije da odgovorne privedu pravdi, a sve strane da ostanu mirne, dok je Ambasada Velike Britanije izrazila duboku zabrinutost zbog ubistva.

"Pozivam institucije na Kosovu, naročito, sada kada su policija, tužilaštvo i sudovi integrisani da brzo i profesionalno istraže ovaj slučaj i da počinioce privedu pravdi, naveo je Delavi.

SAD kako je dodao, pozivaju sve strane da "izbegavaju opasnu retoriku i da se ostanu mirne u ovom osetljivom trenutku" nastavljajući da rade na normalizaciji odnosa i poboljšanju života gradjana na Kosovu i u Srbiji," saopštila je Ambasada SAD na Kosovu.

Ambasada Velike Britanije na Kosovu izrazila je duboku zabrinutost zbog ubistva, izrazivši saoučešće Ivanovićevoj porodici i prijateljima. "Kao u situaciji bilo kog ubistva pozivamo kosovsku policiju i druge institucije da detaljno istraže ovaj slučaj," navela je Ambasada na Tviteru.

Pročitajte još i:

- Vučić: Teroristički akt, Srbija da učestvuje u istrazi

- Milena Ivanović: Zna se ko je i šta uradio

- Direktor bolnice: Ivanović upucan u grudni koš, pet rana

- Policija: Imamo određene dokaze, nađeno zapaljeno vozilo

- Đurić: Napuštamo dijalog, vraćamo se u zemlju zbog ubistva

- Hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u podne

- Vlada Kosova osudila ubistvo Olivera Ivanovića

-Specijalna emisija na TV Prva od 13h

- Slučaj Olivera Ivanovića, od suđenja do ubistva

- "U po bela dana izrešetaš čoveka... ljudi su uznemireni"

- Svetski mediji o ubistvu Ivanovića: Pojačaće tenzije

- Ubistvo Ivanovića glavna vest u regionu

- Reakcije srpskih političara na ubistvo Olivera Ivanovića

- EU osudila ubistvo Ivanovića; Šef Unmika "šokiran"

- Tači osuđuje, Haradinaj ni reč o ubistvu Ivanovića

- Haradinaj: Ne koristiti ubistvo za blokadu dijaloga

- Nakon ubistva u Kosovskoj Mitrovici mirno, ali napeto

- Rada Trajković: Ubistvo Ivanovića - povratak devedesetih

- Oliver Ivanović biće sahranjen u Beogradu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: