"Novosti": Deo pristalica CPC želi da uzme manastir Ostrog

Grupa građana Crne Gore, pristalica kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve, pokrenula inicijativu da se od SPC oduzmu crnogorski manastiri i crkve.

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 15.01.2018.

09:49

Printscreen Youtube

Prema pisanju "Večernjih novosti", akcija je oživela nakon što je raščinjeni Miraš Dedeić na Božić ponovo zatražio od države da vrati "otetu crkvenu imovinu". Pokretači, između ostalog, navode da je nezavisnu i međunarodno priznatu Kraljevinu Crnu Goru 1918. godine okupirala i anektirala Srbija.

Crkvenom imovinom, čiji je titular Mitropolija crnogorsko-primorska, baviće se tužilaštvo u Podgorici, i to po tužbi kanonski nepriznate CPC.

Stevo Vučinić, potpredsednik ove organizacije koja je osnovana na Cetinju u policijskoj stanici, podneo je više krivičnih prijava zbog navodno nezakonitog upisa crkvene imovine na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori. U tim papirima našao se i manastir Ostrog, koji je dugo na nišanu malobrojnih pristalica okupljenih oko Miraša Dedeića.

"Novosti" podsećaju da grupa Miraša Dedeića redovno ispostavlja zahteve za crkvenu imovinu. Već godinama oni zastupaju tezu da je CPC jedini legitimni naslednik crkvene duhovnosti i da bi ona trebalo da bude titular svih hramova i crkvenih dobara. Posebno su im privlačni najpoštovaniji manastiri, kakav je Cetinjski manastir ili Ostrog, navode još "Novosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: