Kolinda: Hrvatska pruža Srbiji ruku mira

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da Hrvatska pruža ruku mira i saradnje Srbiji i izrazila nadu da u toj zemlji ima iskrenog sagovornika

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.01.2018.

16:31

Kolinda: Hrvatska pruža Srbiji ruku mira
Foto: Tanjug

Grabar Kitarovićeva je, na prijemu koji je u Iloku organizovala povodom 20. godišnjice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i 26. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske, rekla da je "Hrvatska bila i biće faktor mira i saradnje sa svima koji to žele".

"Stojeći nadomak granice s Republikom Srbijom mi i danas našim susedima pružamo ruku mira i saradnje u nadi da u Srbiji imamo iskrenog sagovornika u procesu nalaženja odgovora na otvorena bilateralna pitanja, kao i za saradnji u svim pitanjima i novim izazovima kojima nas može izložiti budućnost", rekla je Grabar Kitarovićeva.

Ona je u govoru povodom mirne reintegracije rekla da "hrvatski narod nije želeo rat niti žrtve, te da je zato tadašnje državno rukovodstvo prihvatilo plan mirne reintergracije kao zalog pomirenja i zajedničkog života svih koji Hrvatsku smatraju svojom domovinom".

Hrvatska predsednica je rekla da podržava evroatlantske integracije svih država jugoistočne Evrope i da želi unapređenje međususedskih odnosa.

Ona je dodala da su neki od tih odnosa i dalje "opterećeni sećanjima i traumama rata koje treba zalečiti iskrenom saradnjom i otvorenim dijalogom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: