Putin: Lenjin u mauzoleju, kako je to drugačije od svetaca

Predsednik Rusije Vladimir Putin uporedio je komunizam sa hrišćanstvom, a telo Vladimira Lenjina u Mauzoleju sa poštovanjem moštiju svetaca.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Kako kaže, možda se to nekome neće svideti, ali će on ipak izneti svoje mišljenje.

“Kao prvo, vera nas je uvek pratila, ona je jačala kada je našoj državi, našem narodu bilo posebno teško. Bile su posebno teške bogoboračke godine, kada su ubijali sveštenike, rušili hramove. Međutim, istovremeno je izgrađivana nova religija. Komunistička ideologija je vrlo bliska hrišćanstvu, u stvari - sloboda, ravnopravnost, bratstvo i pravednost - sve se to nalazi u svetim spisima. Šta je kodeks graditelja komunizma? To je sublimacija, to je primitivni izvod iz Biblije, ništa novo oni nisu izmislili“, rekao je Putin.

Putin je to izjavio u intervjuu za film ”Valam“, čiji je deo prikazan u emisiji ”Vesti nedelje“ na televiziji ”Rusija 1“.

Predsednik Rusije je uporedio odnos komunista prema Lenjinu sa poštovanjem svetaca u hrišćanstvu, prenosi “Sputnjik”.

”Pogledajte, Lenjina su položili u mauzolej. Kako se to razlikuje od moštiju svetaca za pravoslavce, uopšte za hrišćane? Kada mi govore da u hrišćanstvu nema takve tradicije, kako nema — idite na Svetu Goru, pa pogledajte tamo. Tamo ima svetaca, a ima ih i ovde, kod nas“, rekao je Putin.

”U suštini, ništa novo tadašnja vlast nije izmislila, ona je samo prilagodila pod svoju ideologiju nečemu što je čovečanstvo već davno izmislilo“, dodao je ruski predsednik.

Svet

strana 1 od 510 idi na stranu