Haos na Havajima: Trk u zaklon i poruke voljenima VIDEO

Snimci građana Havaja kako u panici trče, traže zaklon i ostavljaju poruke voljenima nakon upozorenja o raketi objavljeni su na društvenim mrežama.

Izvor: B92

Nedelja, 14.01.2018.

09:14

Haos na Havajima: Trk u zaklon i poruke voljenima VIDEO
Foto: Tanjug, AP

Stanovnik San Dijega objavio je glasovnu poruku koju je dobio od majke:

“Upravo smo dobili upozorenje da raketa ide ka nama… Kažu da nije vežba i da nađemo zaklon. Ne možemo mnogo toga da uradimo, a ako je ovo istina, samo sam htela da ti kažem da te volim”.

Osim toga, jedan muškarac objavio je snimak sa golfa navodeći da je upravo završio poslednju rupu: “Volim vas sve, ali igram golf… To će biti poslednja stvar koju ću uraditi”.

Snimak je na Tviter okačila njegova ćerka uz komentar “moj otac će i živeti i umreti igrajući golf”. Podsećamo, građani širom Havaja primili su tekstualnu poruku u kojoj ih upozoravaju na pretnju balitičkom raketom i da hitno potraže sklonište. Zvaničnici su kasnije potvrdili da je pretnja bila lažna.

Kako se navodi, obaveštenje da je u pitanju lažna uzbuna došlo je tek nakon 38 minuta.

Kako piše RT, građani Havaja su za to vreme tražili sklonište gde god su mogli – u odvodima, kadama, podrumima…

Još nije tačno poznato šta je prouzorkovalo ovu grešku, a guverner Havaja Dejvid Ajg rekao je za CNN da je neko “pritisnuo pogrešno dugme u toku promene smene“. Havaji su u decembru prošle godine testirali sirenu za upozorenje od nuklearnog napada po prvi put od završetka Hladnog rata.

Testiranja su usledila usled rastuće pretnje od raketnog i nuklearnog programa Severne Koreje.

Pjongjang je u septembru 2017. izvršio svoj šesti nuklearni test.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: