"Stara srpska kontroverza, novac sa Zapada, srce u Rusiji"

Istoričar Milivoj Bešlin je ocenio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi autokratsku i nacionalističku politiku.

Izvor: Beta

Nedelja, 14.01.2018.

23:25

Tanjug, arhiva

On je istakao da je ona, po ključnim karakteristikama i ciljevima, "objektivno bliža" Kremlju nego Briselu.

"S druge strane, novac koji Srbija nema, je na Zapadu. Ali, to je stara srpska kontroverza, o kojoj je govorio Nikola Pašić: tehnika i novac sa Zapada, a srce u Rusiji", rekao je Bešlin u intervjuu za podgoričku "Pobjedu".

Po njegovim rečima, srpski nacionalizam se "rusifikovao" i identifikuje se s ruskim.

"Tako dolazimo do paradoksa: stepen patriotizma u Srbiji meri se odanošću Rusiji i njenim interesima. I to veoma često na račun stvarnih interesa Srbije. Nema čistije definicije izdaje nego kada tuđe interese pretpostavljate interesima svoje države i društva", kazao je Bešlin.

On je ocenio da se Srbija nije pomirila sa svojim poslednjim ratnim porazima iz 1990-ih godina, te smatra da Srbija sadašnje stanje na Balkanu smatra "privremenim i provizornim, neskriveno zagovarajući drugo poluvreme, i to čim se, u njenu korist, promene međunarodne okolnosti".

Bešlin je rekao da se nacionalistička Srbija nikada nije pomirila s "gubitkom" Crne Gore, baš kao što nikada nije prestala da bude "meta" srpskog nacionalističkog projekta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: