Dočekana i Srpska nova godina

Širom Srbije je dočekana i Nova godina po Julijanskom kalendaru, u većini gradova su organizovani koncerti i vatromet.

Izvor: B92

Subota, 13.01.2018.

00:05

Dočekana i Srpska nova godina
Foto: Thinkstock, arhiva

Beograđani su Srpsku novu godinu dočekali uz veliki vatromet ispred Hrama Svetog Save, kao i uz koncerte na otvorenom ispred zgrade opštine Zvezdara.

Ovogodišnju proslavu srpske Nove godine kod Hrama obeležili su horovi muzičkih škola “Stanković" i “Grocka", muzički program “Shake and Spear", bdenije i moleban kao i tradicionalni vatromet tačno u ponoć.

Na platou ispred zgrade opštine Zvezdara u Bulevaru kralja Aleksandra za besplatnu zabavu na otvorenom zaduženi su Miligram i Dženan Lončarević.

Novi Sad dočekao je “7526. godinu”. Datum koji je najviše zaintrigirao javnost. Organizatori dočeka, Fondacija Novi Sad 2021, objasnili otkud taj datum.

“Ono što jeste poenta jeste spajanje ove dve nove godine, spajanje dva kalendara, dva računanja vremena. Poenta i cilj jeste da Novi Sad živi interkulturalnost, da dakle, od Katoličkog Božića 25. decembra, pa sve do 13. januara, mi spojimo sve te praznike i živimo svi zajedno u slozi i proslavljamo sve ove datume zajedno”, rekla je Jelena Galetin.

Na čak 38 lokacija u gradu nastupali su Slobodan Trkulja, Lajbah, bend Imar iz Švedske, Kaliopi, Matija Dedić, Zoran Predin…

Doček Nove godine i ove godine je organizovan na Gradskom trgu u Čačku, uz Dejana Petrovića i Big bend orkestar.

Organizovani doček Srpske nove godine imao je i Niš, Jagodina, Sombor i drugi gradovi širom zemlje.

Pravoslavna nova godina u našem narodu se naziva i Mali Božić, jer se na taj dan završavaju božićne svečanosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: