Izraelska vojska: Gađane terorističke mete u pojasu Gaze

Jerusalim -- Izraelski borbeni avioni napali su "terorističke mete" duž granice s pojasom Gaze, saopštila je izraelska vojska.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA/Philipp Guelland
Foto: EPA/Philipp Guelland

Palestinski izvori naveli da je meta napada bio tunel.

U tom napadu žrtava nije bilo.

Ranije danas izraelska vojska je obavestila Palestince da je odlučila da privremeno zaustavi sav saobraćaj preko graničnog prelaza Kerem Šalom na jugu pojasa Gaze, počev od nedelje ujutru.

Ova odluka smatra se neubičajenom, a doneta je u skladu sa trenutnim procenama, kako je rečeno.

Taj prelaz je glavna linija snabdevanja pojas Gaze i preko njega prelazi oko 500 kamiona dnevno, noseći robu s druge palestinske teritorije Zapadne obale preko Izraela, navode izraelski mediji.

Napetost je pojačana kraj granice s Gazom od kako je predsednik Donald Tramp 6. decembra saopštio da priznaje Jerusalim samo kao izraelski glavni grad.

Od tada je više od 40 raketa iz Gaze ispaljeno na Izrael. Od toga je samo polovina pala na izraelsku teritoriju.

Nijedan Izraelac nije ranjen u tim napadima, a izraelski lideri iako pripisuju raketnu vatru grupama salafista u Gazi ipak smatraju islamski ekstremistički Hamas koji vlada tom teritorijom odgovornim za svo nasilje koje odatle potiče.

U neredima koji su izbili posle Trampovog priznanja ubijeno je 14 Palestinaca, a još dvojica su ubijena u sukobim s izraelskom vojskom.

Napetost na granici je pojačana i zato što Izrael gradi zid na granici kako sprečio napade kroz tunele.

Svet

strana 1 od 510 idi na stranu