Zeman spreman na debatu sa rivalom

Prag -- Češki predsednik Miloš Zeman izjavio da je spreman na debatu sa Jiržijem Drahošom, bivšim predsednikom Češke akademije nauka, pre drugog kruga izbora.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Drugi krug predsedničkih izbora se održava za dve nedelje u toj zemlji.

Zeman nije učestvovao ni u kakvim javnim debatama pre prvog kruga glasanja, na kojem je osvojio najviše glasova, ali ne i većinu koja mu je potrebna kako bi izbegao drugi krug.

Zeman i Drahoš ušli su u drugi krug izbora, koji su zakazani za 26. i 27. januar pošto nijedan od devet predsedničkih kandidata nije osvojio većinu glasova u prvom krugu, prenosi AP.

Zeman nije uspeo da osvoji više od 50 odsto glasova u prvom krugu predsedničkih izbora, pa će za dve nedelje odmeriti snage sa Drahošom.

Rezultati prebrojanih glasova sa skoro svih biračkih mesta pokazuju da je Zeman osvojio 40 odsto glasova, a Drahoš 26 odsto, prenosi AP.

Drahoš (68) se zalaže za veću i dublju integraciju u Evropsku uniju "prve brzine".

Rojters ukazuje da je Zeman poznat po oštroj kritici imigracije iz muslimanskih zemalja, povezujući ih sa bezbednosnim pretnjama, a njegov reizbor oslikao bi evroskeptički stav većine Čeha i javno neprihvatanje migranata i izbeglica.

On je, kako se navodi, za vreme svog predsedničkog mandata, jačao odnose sa istočnim zemljama, poput Kine i Rusije, a zapostavio odnose sa zapadnim saveznicima.

Iako je funkcija predsednika više ceremonijalna, šef države ima važnu ulogu kada je reč o tome ko će formirati vladu, a kako se navodi, podrška Babiša Zemanu bila je očekivana jer je i Zeman podržao njega da formira vladu.

Svet

strana 1 od 510 idi na stranu