Nemac sa sedam političkih života se opet "izvukao"

Najmoćniji Nemac u Briselu i čovek sa sedam političkih života, komesar za budžet EU Ginter Etinger, uspeo je ponovo da se izvuče, piše portal politico.eu.

Izvor: B92

Subota, 13.01.2018.

19:19

Nemac sa sedam političkih života se opet
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Navodi se da je Etinger iz Berlina primio dobre vesti, pošto se nakon probnih pregovora o novoj nemačkoj koalicionoj vladi između demohrišćana Angele Merkel i socijaldemokrata, pojavio dokument o političkim prioritetima dve strane u narednim godinama u kojem, između ostalog, stoji da je Nemačka "spremna da plaća veće doprinose budžetu EU".

Briselski portal navodi da je 64-godišnjem Etingeru pripala dužnost da uoči Bregzita ubedi vlade članica Unije da povećaju budžet EU, pošto Velika Britanija koja je više davala nego uzimala Uniji neće više izdvajati novac za nju, a da je vest iz Berlina predstavljala neverovatan preokret.

Ovaj Nemac, kako se navodi "orlovskog nosa" i slabog poznavanja engleskog jezika zbog čega ga je briselska elita ismevala, za godinu dana uspeo da se izbavi iz skandala koji je pretio da mu okonča karijeru.

Na "Jutjubu" je krajem 2016. objavljen snimak Etingera, inače člana Hrišćanskodemokratske unije (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel, u kojem je on, obraćajući se liderima poslovne zajednice u Hamburgu, kineski narod nazvao "kosookima".

Etinger je u tom govoru rekao i da je nemača vlada "toliko zbrkana" da bi mogla homoseksualne brakove da proglasi obavezujućim, kao i da mnoge žene dobijaju posao samo zbog kvota, a ne zbog sposobnosti.

Njegove izjave mnogi su osudili nazivajući ih "rasističkim i homofobnim", a od njih se ogradila i nemačka vlada.

Etinger se ubrzo izvinio zbog toga što je kineski narod nazvao "kosookima".

"Sada mogu da vidim da su moje reči možda povredile nekog. To nije bila moja namera i zato se izvinjavam zbog izjave koja nije bila sa punim poštovanjem, kao što je trebalo", rekao je Etinger.

Kako navodi politico.eu, Etinger je i ranije tokom karijere pokazivao sposobnost da se dočeka na noge, a dok je bio premijer vlade pokrajine Baden-Virtemberg izazvao je bes javnosti govorom na sahrani koji je viđen kao pokušaj rehabilitacije nacističkog političara.

Merkelova je Etingera 2010. godine poslala u Brisel, gde je prvo bio pet godina bio komesar EU za energetiku, dok sada obavlja funkciju komesara zaduženog za budžet.

Briselski portal navodi da bi Etingeru sada za ubeđivanje vlada članica Unije da povećaju davanja u zajednički budžet "možda biti potrebno da iskoristi sve svoje preostale živote".

Etinger je u utorak izjavio da je spreman da radi i tokom letnjeg odmora, ukoliko je potrebno, da bi bio finalizovan dogovor oko bilion (1.000 milijardi) teškog budžeta do kraja mandata aktuelne Evropske komisije koji ističe u maju 2019.

"Godinu dana bi trebalo da bude dovoljno", rekao je Etinger.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: