Kongres SAD: RS ima moć da spreči ulazak BiH u NATO

Republika Srpska ima moć da spreči ulazak BiH u NATO, ocenjeno je u izveštaju američkog Kongresa o uticaju Rusije širom sveta, u delu koji se odnosi na BiH.

Izvor: B92

Subota, 13.01.2018.

15:24

Kongres SAD: RS ima moć da spreči ulazak BiH u NATO
Foto: Gettyimages

"Da bi BiH mogla da nastavi put ka NATO, moraju se usaglasiti sva tri konstitutivna naroda - Hrvati, Bošnjaci i Srbi - koja su predstavljena u Predsedništvu BiH, te sprovesti potrebne reforme", piše u izveštaju, a prenose Nezavisne novine.

U izveštaju se naglašava da je Republika Srpska autonomni entitet u BiH koji je većinom naseljen Srbima i održava bliske odnose sa Moskvom.

"Iako su centralne vlasti u Sarajevu izrazile podršku implementaciji mera iz Akcionog plana za članstvo, parlament Republike Srpske je usvojio neobavezujuću rezoluciju u oktobru 2017. godine u kojoj se izražava protivljenje potencijalnom članstvu BiH u NATO", podseća se u izveštaju.

U izveštaju američkog Kongresa nazvanom "Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Evropi: Posledice po nacionalnu bezbednost SAD" ističe se da je Milorad Dodik Putinov sagovornik u BiH.

To što je Rusija intenzivirala odnose sa (predsednikom RS) Miloradom Dodikom, će, kako se navedi, da uspori nastojanje BiH da postane član NATO.

Ruski predsednik Vladimir Putin više puta se sastao sa Dodikom, a nije se suretao sa centralnim vlastima BiH, čime je, kako se ističe u izveštaju, Putin "jasno pokazao ko je za njega poželjan sagovornik".

U izveštaju stoji da je Rusija javno podržala "referendum za nezavisnost Srpske" (referendumu o Danu Republike), za koji je Ustavni sud BiH istakao da krši prava nesrpskog stanovništva u zemlji.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da je izveštaj da se Rusija meša u odnose unutar drugih zemalja nekorektan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: