"Potreban nam i raketni sistem PVO dometa 400 kilometara"

Planirana je nabavka raketnog sistema velikog i srednjeg dometa koji može da vodi borbu na daljinama većim od 400 km ali je rano govoriti o konkretnim rešenjima

Izvor: RTS

Subota, 13.01.2018.

12:56

Foto: Tanjug, arhiva

To je izjavio načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković.

"Naravno da se razmatraju i sistemi S-300 i BUK, ali razmatramo i druge sisteme", objasnio je Diković za RTS.

On je naglasio da aktuelna situacija u međunarodnim odnosima utiče na planove razvoja sposobnosti Vojske Srbije.

Prvi čovek vojske kaže da je u 2018. godini Vojska Srbije dobila snažan impuls i snagu povećanjem zarada, kao i da će se dalje raditi na podizanju morala oružanih snaga.

"Nastavicemo sa realizacijom projekta '1.500' i '1.500 plus'. Počećemo modernizaciju tenka M-84 i borbenog vozila pešadije, kako bismo poboljšali domet, zaštitu i probojnost", objasnio je Diković za RTS.

On je dodao da će unaprediti sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

"Zaokružićemo sposobnosti naše lovačke avijacije za zaštitu vazdušnog prostora. U planu je da se vojska u 2018. godini opremi helikopterima H-145M iz 'Erbasovog' programa sa sistemom naoružanja koje smo mi tražili, a odobrena je i nabavka šest transportnih helikoptera Mi-17", istakao je Diković.

Napomenuo je da sledi i modernizacija sistema vazdušnog osmatranja i javljanja, gde su značajna dva radara koja su nabavljena iz Slovenije pre dve godine, kao i nastavak modernizacije raketnog sistema KUB.

Na pitanje gde "škripi", odgovorio je da "u vojsci ne sme da škripi" i da se problemi kojih nesumnjivo ima rešavaju veštim komandovanjem i radom pripadnika oružanih snaga.

General Diković smatra da vojska ne treba da se bavi sama sobom, jer institucije koje se bave same sobom nisu od koristi široj društvenoj zajednici.

Govoreći o greškama u reformi sistema odbrane do 2012. godine, general Diković je rekao da te događaje ne treba posmatrati van konteksta dešavanja, kao i da ne misli da je sposobniji od svojih prethodnika.

"Imali smo mi vrsne generale na čelu vojske, generala Ojdanića, generala Pavkovića, generala Krgu, generala Miletića i da ne nabrajam dalje. Sve su to vrsni generali koji su, siguran sam, radili najbolje moguće u datim uslovima", istakao je Diković.

General je ukazao i da su u tom periodu ključne odluke donete van vojske i poštovanja struke "uz prisustvo mentora" koji su imali odlučujuću ulogu u opremanju, organizaciji i sastavu vojske, kao i da je zapostavljeno razvijanje nacionalnih sposobnosti Vojske Srbije.

"Novac od prodaje naoružanja koje je postalo višak posle rasformiranja jedinica, i to u velikim količinama, najvećim delom nije potrošen za modernizaciju i za vojsku, kao što je to tada saopštavano, već je sve otišlo na drugu stranu", objasnio je nacelnik Generalštaba.

Dodao je i da vojska danas pokušava da ispravi te greške i da u tome ima veliku podršku vrha države.

Diković je podsetio da je u tom periodu bilo i pozitivnih stvari, i izdvojio razvoj baze "Jug" kod Bujanovca i ustupanje kasarne "Vojvoda Stepa Stepanovic" za stanove za pripadnike vojske.

Govoreci o projektima modernizacije "1.500" i "1.500 plus", Diković je rekao da je projekat nastao prilikom posete tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsednika Republike Aleksandra Vučića Specijalnoj brigadi u Pancevu.

Suština ta dva projekta je,pojašnjava, da svaki vojnik, bez obzira na to kom rodu vojske pripada, ima naoružanje i opremu kao i pripadnici najsavremenijih vojski, s tim da će se jedinice opremati prema prioritetima.

Diković je rekao i da su u završnoj fazi strateški dokumenti "Strategija nacionalne bezbednosti", "Strategija odbrane", kao i "Plan dugoročnog razvoja Vojske Srbije za narednih deset godina", gde će se tačno definisati koje sposobnosti vojska treba da ima u narednom periodu.

"Naš cilj je da vojska iz godine u godinu bude sve jača, bolje opremljena i bolje osposobljena. U celini da bude osposobljena da odgovori na sve pretnje po bezbednost građana Srbije", naglasio je Diković.

General je zahvalio Rusiji na donacijama u naoružanju i objasnio da ce 30 tenkova T-72S biti raspoređeno u oklopno-mehanizovane jedinice, a 30 oklopnih vozila BRDM u izviđačke jedinice Vojske Srbije.

Nacelnik Generalštaba je zaključio da će u narednim godinama biti sve više bezbednosnih izazova i da treba da radi na podizanju kapaciteta društva i vojske za odbranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: