"Evropa je 100 odsto kriva za kreiranje lažne nade"

Jedan od načina za sprečavanje stvaranja novih izbegličkih talasa ka Evropi iz Afrike bi moglo da bude obustavljanje slanja pomoći i uvođenje sankcija.

Izvor: B92

Petak, 12.01.2018.

22:41

Getty images

To je za B92.net rekla Anja Ringren Loven, državljanka Danske, koja je svoj put našla u Africi, gde pomaže deci koja gladuju.

Anja je nedavno na svom profilu na Fejsbuku podelila uznemirujuće fotografije nasilja nad migrantima koji preko severa Afrike, uglavnom Libije, pokušavaju da dođu do Evrope.

“Kada se nešto desi u Parizu, ceo svet stane da se moli. Gde je svet kada se ovako nešto dešava u Libiji”, napisala je ona uz fotografije. Pozvala je Evropu da reaguje tako što će pritisnuti afričke vlade, ali poziva i medije da istaknu ovaj problem.

Jedno od rešenja bilo bi i to da, kako kaže, Evropa zaustavi slanje pomoći i uvede sankcije.

“Evropa mora da učvrsti spoljašnje granice i uvede sistem dovoljno jak da odmah pošalje sve one za koje se smatra da nisu izbeglice nazad u bezbedan kamp kojim bi upravljala i finansirala Evropa, gde će čekati eventualnu proceduru za izdavanje vize, a koji se nalazi u blizini zemalja iz koje dolaze, na primer Nigerije, Gane, Kenije, Pakistana… Mora se pokazati jasan signal da niko ne može da prođe samo zato što se pojavio na granici. Ako je ta poruka jasna, granice dovoljno jake i povratak dovoljno brz - tok imigranata u Severnu Afriku će se brzo isušiti. Niko ne može da krivi jadne imigrante što su hteli da okušaju sreću, ali Evropa definitivno može da bude okrivljena za nemarnu graničnu kontrolu, i to uz činjenicu da trenutno dopušta velikom broju Afrikanaca da uđu. Evropa je 100 odsto kriva za kreiranje lažne nade za imigrante i podsticanje strašno opasnog putovanja, koje dovodi do nasilja i smrti“, naglasila je ona.

Nažalost, svi smo godinama svedoci da tragedije u zemljama Afrike ili Bliskog istoka nisu toliko “važne“ kao one u SAD, Velikoj Britaniji i Francuskoj, a da bi se to promenilo, Anja ponovo pominje moć medija, ali i sve nas.

“Mediji kontrolišu ono što mi vidimo, čitamo i čujemo, i moraju da iznesu na svetlost dana više priča koje nisu iz Evrope i SAD. I ne samo mediji. Svi smo mi odgovorni da saznamo šta se dešava u svetu i da te priče podelimo. Ne možemo da zatvorimo oči, tada smo krivi i mi”, zaključila je Anja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: