Junker: Otvorimo im vrata, da se ne ponove devedesete

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva izjavila danas da je krajnje vreme da se Balkan vrati na dnevni red.

Izvor: B92

Petak, 12.01.2018.

13:05

Junker: Otvorimo im vrata, da se ne ponove devedesete
Tanjug-AP

Zaharijeva kaže i da očekuje da Srbija i Crna Gora otvore još poglavlja tokom bugarskog predsedavanja Evropskoj uniji, kao i da postoji šansa da Albanija i Makedonija počnu pristupne pregovore.

Zaharijeva je, dan pošto je Bugarska zvanično obeležila početak predsedavanja EU, rekla da su zemlje Zapadnog Balkana važne za geopolitičku sigurnost i da ako EU "nije tamo, neko drugi će doći", preneo je portal Euractiv.com. "Ne postoji vakuum. Turska i Rusija su zainteresovane već decenijama, zato moramo da pokažemo našu političku podršku, da im pokažemo da će, ako i kada budu spremni, vrata biti otvorena", izjavila je novinarima šefica bugarske diplomatije.

I predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker poručio je danas da je bugarski prioritet - Zapadni Balkan - takođe prioritet Evropske unije. "Vaš prioritet - Zapadni Balkan, jeste i naš prioritet", naglasio je Junker prilikom posete Sofiji, gde je razgovarao sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovom, prenosi bugarska agencija BTA.

Juker je rekao da bi Balkanu trebalo otvoriti vrata, inače bi "zapretila opasnost da Evropa ponovo bude svedok tamošnjih nesrećnih dogadjaja iz 90-ih godina".

"Ja, dakle, nikako ne bih želeo da se suočimo s takvim zbivanjima", rekao je Junker na zajedničkoj konferenciji.

Junker je naveo da ranije jeste objasnio da "do kraja manda sadašnje Evropske komisije, dakle do 1. januara 2020, neće biti moguće da EU primi nove članice, pošto se ne mogu ispuniti uslovi za to", ali je istakao da će se "na tome raditi".

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je juče na svečanosti povodom početka bugarskog predsedavanja u Sofiji izjavio da je "balkanska priča" zanimljivija od scenarija serije "Igra prestola" iako, kako je rekao, na Balkanu nema zmajeva.

Tusk je rekao da je želja EU da "sadašnjost i budućnost Balkana manje liči na dramski film" i da su "stabilnost i blagostanje ono što ljudi u ovom regionu zaslužuju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: