SAD deportovale još jednog pripadnika VRS zbog laganja

Bivši oficir Vojske Republike Srpske Jovo Asentić deportovan iz Čikaga u BiH zbog sumnje da je lagao američke imigracione vlasti o njegovoj ulozi u ratu u BiH.

Izvor: Beta

Petak, 12.01.2018.

13:26

SAD deportovale još jednog pripadnika VRS zbog laganja
Thinkstock

Kako je saopštila američka Služba za imigracije i strance (ICE), Asentić je u ponedeljak deportovan, preneli su danas mediji u BiH, dodajući da su američke vlasti 2006. godine otkrile da je on u nekoliko navrata lagao o svojoj ulozi tokom rata u BiH devedesetih godina.

Nakon što su mu predočeni dokazi priznao je da je bio pripadnik Zvorničke brigade između 1992. i 1996. godine, a odluka o njegovoj deportaciji doneta je u januaru 2016. godine.

On je osumnjičen da je tokom jula 1995. kao visoki oficir bio zadužen za blokiranje jednog od izlaza iz Srebrenice, tokom napada srpskih snaga na zaštićenu zonu pod kotrolom UN.

Sudija za imigraciju izjavio je da su Asentićeve lažne izjave "izuzetno ozbiljne", s obzirom na to da je lagao iz straha od zabrane dolaska u SAD, ali i zbog toga što je laž bila u kontekstu njegove vojne službe za vreme rata u BiH.

U decembru 2017. vlada SAD optužila je Olivera Dragića (42) za imigracione prevare prošle godine, jer u pristupnim papirima za boravak u toj zemlji nije naveo da je učestvovao u ratu u Srebrenici 1995. godine.

Tužioci kažu da je Dragić, iz Barbertona u prigradskom mestu Akron, dao lažne izjave o svojoj ulozi u ratu 90-ih pri prijavljivanju statusa izbeglice u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: