"Hrvatska je u nepovoljnijem položaju od Slovenije"

Zagreb -- Bivši ambasador Hrvatske u Moskvi Božo Kovačević kaže da je u odnosu na Sloveniju i spor oko granice, Hrvatska u lošijoj poziciji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Screenshot
Screenshot

To potkrepljuje činjenicom da će se hravstki premijer Andrej Plenković sastati u Briselu sa čelnicima EU i razgovarati na tu temu tek posle slovenačkog premijera Mira Cerara. On dodaje da bi Hrvatska trebalo da se suoči s činjenicom da je u defanzivi i prihvati da su polazne pozicije Zagreba nepovoljnije.

"Ali to samo znači da treba učiniti dodatne napore. Sad su izgledi da postignemo povoljan dogovor manji nego da smo sve preduzeli 2015, u svakom slučaju i domaću javnost treba prirpemati za nepovoljno rešenje spora, ali na međunarodnom planu treba preduzeti sve", rekao je Kovačević za zagrebačku N1 tv.

Govoreći o trenutnoj poziciji Hrvatske u rešavanju graničnog spora sa Slovenijom, a nakon što je vlada u Ljubljani donela nekoliko novih zakona kako bi do kraja sprovela arbitražnu odluku, Kovačević kaže da je nesporno da Hrvatska u svemu kasni.

Kovačević kaže da 2015, kada je utvrđeno da je Slovenija kompromitovala arbitražni postupak, predsednika Kolinda Grabar Kitarović je trebalo da ode u Brisel, a tadašnji premijer (Zoran Milanović) je trebalo aktivnije da radi na objašnjenju hrvatskog stava. "I diplomatija, uključujući i tadašnje evrozastupnike, trebalo je da krene u ofanzivu. Sadašnji premijer Plenković je tada bio zastupnik u Evropskom parlamentu, trebao je, kao što to sada radi slovenački zastupnik Jože Peterle, objašnjavati naše stavove", rekao je Kovačević.

Hrvatska je, kaže, trenutno u defanzivi i u nepovoljnom položaju. "S obzirom na to da je Evropska komisija bila sponzor arbitražnog sporazuma normalno je očekviati da će želeti da se sproazum sprovede. To je jedan od scenarija na koji se Hrvatska treba da se pripremi, ali istovremeno treba da uloži diplomatske napore da se uvaže hrvatski stavovi, a to je izostalo, iz meni neshvatljivih razloga", naveo je.

Smatra sve to na kraju treba da rezultira bilateralnim dogovorom i da, ako Hrvatska iz ovih ili onih razloga bude primorana da prihvati kao konačno rešenje presudu arbitražnog suda, mislm da to prihvatanje treba usloviti prethodnim potpisivanjem aranžmana o režimu plovidbe i upravljanju Zalivom, da ribari love gde su i lovili do sada.

Kovačević je ukazao da Evropska unija ima određene nadležnosti s obzirom na to da spor nije rešen. Tu, kaže, postoji sud Evropkse unije, koji sudi državi, a ne ribarima. "Mislim da Hrvatska, kao i Slovenija, treba da se pripreme za taj sud. Ali ne samo u smislu obrambene tužbe, Hrvatska treba da prikuplja materijal za tužbu protiv Slovenije. Ako već tumačimo slovenačko ponašanje kao suprotno normama međunarodnog prava, onda se u skladu s tim treba i ponašati", naveo je Kovačević.

Region

strana 1 od 113 idi na stranu