"Blic": Male boginje u porodilištu, zaražene majka i beba

Beograd -- U Kliničko-bolničkom centru Zemun porodila se žena sa morbilama. I beba i majka su odmah izolovane i za sada su dobro, nezvanično saznaje "Blic".

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija, Tanjug, arhiva
Ilustracija, Tanjug, arhiva

I pored toga što je "Blicu" potvrđeno da u pitanju jesu male boginje, u zemunskom porodilištu kažu da "za sada imaju samo sumnju na ovu zaraznu bolest". To je rekao direktor te ustanove dr Dragoš Stojanović, kao i načelnik zemunskog porodilišta, dr Tomislav Stefanović.

"Imamo jednu porodilju kod koje postoji sumnja na male boginje. Od simptoma ona za sada ima samo visoku temperaturu. Uzeti su joj uzorci za analizu i očekujemo od Instituta za virusologiju Torlak da nam javi rezultate. Beba i majka su dobro, izolovane su i ako sve bude bilo u redu, postoji šansa da sutra budu otpuštene kući", tvrdi dr Tomislav Stefanović.

Međutim, kako je "Blicu" objasnio izvor koji im je potvrdio informaciju o malim boginjama, to što se ova bolest pojavila u porodilištu nikako nije dobro, s obzirom na to da se radi o veoma zaraznom oboljenju. Budući da je majka dobila male boginje, velika je verovatnoća da je i dete obolelo.

Lekari se sa ovakvom situacijom nisu susretali često, tako da nije poznato da li dete može da ima mnogo teži klinički tok bolesti. Postoji mogućnost da se kod tek rođene bebe uopšte ne pojave vidljivi simptomi poput ospica, a da se bolest kasnije razvije i poprimi veoma težak oblik, koji može da se završi i smrću.

Podsetimo, prema najnovijim podacima koje je Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović - Batut" saopštio u četvrtak, u Srbiji je od početka oktobra 2017. godine, do danas registrovano ukupno 949 obolelih od malih boginja, od kojih je 435 laboratorijski potvrđeno u Institutu Torlak.

Najmlađa obolela osoba je beba od dva meseca, najstarija osoba ima 60 godina, a najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mladim od pet i starijim od 30 godina. Većina obolelih osoba, čak 93 odsto, je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Tokom ova tri meseca epidemije utvrđena su dva smrtna slučaja zbog komplikacija.

Društvo

strana 1 od 152 idi na stranu