Mihajlovićeva: Đorđević kao da nije ni pročitao...

Zakon o rodnoj ravnopravnosti i dalje nije usvojen, a o nacrtu tog akta su mesecima trajale polemike Zorane Mihajlović i Zorana Đorđevića.

Izvor: insajder.net
Podeli
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vicepremijerka, sa pozicije predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, ocenjuje za Insajder da “ministar za rad kao da nije ni pročitao Nacrt”.

Podsetimo, Đorđević je izneo stav da “rodne kvote” ne bi trebalo nametati privatnim kompanijama i da je to jedan od razloga zbog kojih Nacrt za njega nije prihvatljiv.

“Još jednom ću naglasiti da Nacrt zakona ne predviđa obavezne kvote za privatne kompanije, niti za organe javne vlasti. Kao što Vojska neće morati da otpušta generale kako bi na njihova mesta došle žene, niti će biti kazni ukoliko neko ne primenjuje rodno senzitivni jezik, kako su neki mediji tumačili ovaj zakon“, kaže predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost pod čijim je patronatom Nacrt zakona rađen.

Mihajlović objašnjava da su prema Nacrtu kvote od 40 odsto žena predviđene samo u organima upravlјanja i nadzora u ustanovama u obrazovanju, nauci, kulturi, informisanju i sportu. Takođe, i u okviru političkog delovanja i u političkim strankama, sindikalnim organizacijama i strukovnim udruženjima.

Odgovarajući na pitanja novinara Insajdera o razlozima za stopiranje zakona ministar Đorđević je nedavno istakao da nametanje rodne ravnopravnosti utiče negativno na privlačenje stranih investitora, kao i da se ne slaže “nametanjem kvota“ privatnim kompanijama.

Kao drugi ključni problem sa postojećim Nacrtom zakona ministar je naveo i to da u Inspektoratu rada nema dovoljno ljudi da kontrolišu veliki broj institucija, firmi i organizacija koje bi bile obuhvaćene zakonom.

Zorana Mihajlović, odgovarajući na primedbu o nedovoljnom broju zaposlenih, izjavila je za Insajder da potreba za velikim brojem inspektora “znači da će oni naplaćivati više kazni i doneti veće prihode budžetu“.

“I da budemo otvoreni do kraja: sloboda mora da košta, ne može besplatno! Ako je cena za veća prava žena i veće zaštite naših sestara i majki prosečna plata za nekog ko će da brine o sprovođenju zakona onda je to mala cena. Ako sve gledamo kroz trošak onda da ukinemo penzije, jer je to najveći izdatak budžeta“, ističe Mihajlović.

Politika

strana 1 od 239 idi na stranu