Srbija dobija novi državni praznik?

Srbija će ove godine dobiti novi državni praznik - Dan Ćirila i Metodija, koji će se obeležavati 24. maja, pišu "Večernje novosti".

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.01.2018.

08:19

Srbija dobija novi državni praznik?
Tanjug, arhiva

Time će se naša zemlja pridružiti krugu ostalih slovenskih zemalja koje slave slovenske prosvetitelje i misionare i odaju im počast, navodi taj beogradski list.

Inicijativa da se 24. maj proglasi za državni praznik, Dan Ćirila i Metodija, potekla je od Ministarstva kulture, a predlog će u Vladu zvanično poslati Ministarstvo za rad i zapošljavanje, koje je i zaduženo za takvu vrstu predloga, navode "Novosti".

Iz Ministarstva kulture za taj list još napominju da novi državni praznik ne znači i novi neredni dan, već da je suština odavanje počasti i poklanjanje pažnje Ćirilu i Metodiju zbog važnosti njihove uloge za sve slovenske narode.

Pročitajte još: 10 neradnih dana za praznike - kao pola odmora

"Nadoknada kulturološkog zaostatka"

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uveren je da će Srbija ove godine proslaviti Dan Ćirila i Metodija kao državni praznik, čime će se, kako ističe "nadoknaditi kulturološki zaostatak" u odnosu na druge slovenske zemlje.

Inicijativa da 24. maj u buduće bude državni praznik potekla je iz Ministarstva kulture, ali je predlaganje Narodnoj skupštini nadležnost Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

"Mi smo u ovom trentku jedina slovenska zemlja u kojoj Dan Ćirila i Metodija nije državni praznik. Sve druge države obeležavaju to kao državni praznik i kao neradan dan", rekao je Vukosavljević danas na konferenciji za novinare.

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar je naglasio da treba biti obazriv prema neradnim danima, jer ih ima dosta, pa je njihov predlog da Dan Ćirila i Metodija bude državni praznik koji će se obeležavati radno.

Rrazlog za inicijativu je, kako ističe, jasan sam po sebi, imajući u vidu neprocenjiv značaj Ćirila i Metodija za ukupan slovenski svet i da je "reč o istorijskom i kulturološkom utemeljenju".

"Ako poslanici pozitivno budu reagovali, mi ćemo nadoknaditi kulturološki zaostatak u simlboličkoim polju", dodao je Vukosavljević.

On je naglasio da svi praznici imaju svoju simboliku. "Mi mislimo da obeležavanje dela i uspomene na Ćirila i Metodija dolična i razumna stvar i temelji se na principima klulturne politike ovog ministarstva", istakao je Vukosavljević.

Braća Ćirilo i Metodije, koji su u 9. veku širili pismenost i hrišćanstvo među Slovenima, decenijama se proslavljaju u Rusiji, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, a u Srbiji se Dan Ćirila i Metodija do sada skromno obeležavao kao Dan slovenske pismenosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: