Mihalj Kertes, Branislav Ivković i Živka Knežević – nevini

Beograd -- Bivša sekretarka Vlade Srbije Živka Cica Knežević, bivši ministar Branislav Ivković i bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes oslobođeni optužbi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug, Dimitrije Goll
Tanjug, Dimitrije Goll

Oni su se teretili da su na nezakonit način dodeljivali državne stanove 2000. godine.

Današnja presuda Višeg suda u Beogradu je prvostepena, izrečena nakon 15 godina od pokretanja ovog procesa 2002. godine, od kojeg je sud u sredu razdvojio postupak protiv supruge nekadašnjeg predsednika SRJ Mirjane Marković i još troje optuženih.

Na današnju presudu tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Tanjug, Dimitrije Goll
Tanjug, Dimitrije Goll

Kertes se tereti da je Ivkovića, koji je bio predsednik vladine Komisije za dodelu stanova i Živkovićevu, kao člana te Komisije, podstrekavao da mu dodele stan iako prema zakonu za to nije ispunjavao uslove, jer je već bio vlasnik otkupljenih stanova.

Što se tiče Mirjane Marković, njoj će suđenje biti nastavljeno 22. februara. Njoj se zbog bekstva sudi u odsustvu za krivično delo podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja i za njom je raspisana međunarodna poternica.

Prema optužnici, Markovićeva se tereti da je kao predsednica direkcije JUL-a Živku Knežević podstrekavala da dodeli stan dadilji njenog unuka Iloni Pešić, iako ona nije ispunjavala zakonom predviđene uslove.

Tanjug, Dimitrije Goll
Tanjug, Dimitrije Goll

Predstavnici Generalnog tužilaštva Ruske Federacije 2010. godine saopštili su da ona u toj državi uživa status političke izbeglice i da ne može da bude uhapšena po poternici srpskog Interpola, koja je raspisana za njom 2005. godine i još je na snazi.

U februaru će se na optuženičkoj klupi naći Živka Knežević, kojoj se suđenje nastavlja za druga krivična dela, zatim Miloš Lončar i Danilo Pantović, dok će se Markovićevoj suđenje nastavit u odsustvu.

Na ovoj optužnici je i nekadašnji šef Državne bezbednosti Jovica Stanišić, ali je sud doneo odluku o prekidu postupka protiv njega, zbog ponovljenog suđenja za ratne zločine koji se protiv njega vodi pred Mehanizmom u Hagu, koji je nastavio rad nedavno zatvorenog Haškog tribunala.

Hronika

strana 1 od 117 idi na stranu