Britanski izveštaj: U Srbiji reforme samo na papiru

Odbor za spoljne odnose Gornjeg doma britanskog Parlamenta u svom izveštaju upozorio na nestabilnost demokratije i vladavine prava na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.01.2018.

12:16

Britanski izveštaj: U Srbiji reforme samo na papiru
Ilustracija: Thinkstock

Srbija se konkretno u tom izveštaju poziva da reforme sprovede ne "samo na papiru" već da ih primeni u praksi.

"Rečeno nam je da su reforme koje je EU zahtevala sprovedene samo na papiru, ali da njihova primena nije promenila ništa", stoji u izveštaju britanskog Doma lordova o Zapadnom Balkanu u delu koji se odnosi na Srbiju, a kao primer takve prakse pominju privatizaciju državnih medija, koji su, kako tvrde, nastavili da funkcionišu kao državni mediji zbog politike novih vlasnika bliskih vodećim državnim strukturama.

Britance, prema tom izveštaju, zabrinjava i činjenica da je oslabila podrška članstvu u EU na Zapadnom Balkanu, te konstatuju da odlaganje datuma novog proširenja nije od pomoći.

"To nije u interesu Velike Britanije, jer je članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU najpouzdaniji put za postizanje bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta. I nakon Bregzita Velika Britanija mora da nastavi da podržava ambicije Zapadnog Balkana za ulazak u EU", stoji u izveštaju britanskog Gornjeg doma.

Kako navode, ne sme se dozvoliti da izlazak Velike Britanije iz EU bude viđen kao odbacivanje evropskih vrednosti i poručuje da će London nastaviti da promoviše te vrednosti i institucionalne standarde na Zapadnom Balkanu, kako u saradnji sa EU tako i bilateralno.

U izveštaju se pominje izjava srpske premijerke Ane Brnabić o tome da, iako je članstvo u EU cilj, reforme koje EU zahteva dobre su same po sebi, te da je "put isto toliko važan kao i kranje odredište".

"I ako ne bude proširenja u narednih 10 godina, Srbija će nastaviti svoj put pristupanja kako bi rešila problem korupcije, ojačala javne institucije i otvorila svoja tržišta", navodi dokument reči premijerke.

Srbija se u izveštaju Odbora za spoljne poslove pominje i u kontekstu odnosa sa NATO i to kao zemlja koja trenutno nema želju da pristupi toj organizaciji. "NATO se i dalje doživljava među etničkim Srbima kao zločinac, iako je prošlo 18 godina od bombardovanja Jugoslavije", citat je Jaroslava Višnievskog, koji se navodi u tekstu dokumenta Odbora za spoljne poslove.

U tom smislu navodi se da direktor za odbranu, međunarodnu bezbednost i Jugoistočnu Evropu u britanskom Ministrastvu za spoljne poslove smatra da je "vrlo moguće da Srbija za dugo vreme ili čak nikada neće videti svoju budućnost u NATO".

Istovremeno se dodaje da puno članstvo nije jedini vid saradnje Srbije sa NATO. Napominje sa da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio na Severnoatalntskom savetu, te podseća da je Srbija sa NATO snagama održala 22 vojne vežbe prethodne godine.

U zaključku izveštaja naglašava se značaj stvarnog napretka u oblasti borbe protiv korupcije, vladavine prava, slobode izražavanja i medija i primene drugih EU reformi važnih za ulazak regiona u Uniju.

Takođe, napominje se da će sledeći sastanak u okviru Berlinskog procesa biti održan ove godine u Londonu i da će okupiti premijere, ministre spoljnih i ekonomskih poslova šest zapadnobalkanskih zemlja i predstavnike EU institucija i zvaničnike Nemačke, Austrije, Francuske, Slovenije, Hrvatske i Italije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: