Beograd: Kamere su tu, niko neće da prizna da su njihove

Ni početak nove godine nije doneo odgovor na pitanje ko je postavio i u koju svrhu nadzorne kamere na brojnim lokacijama u Beogradu.

Izvor: B92

Sreda, 10.01.2018.

13:32

Beograd: Kamere su tu, niko neće da prizna da su njihove
Ilustracija: Thinkstock

Građani, a zatim i mediji su sredinom decembra ukazali na to da su se na brojnim saobraćajnicama u Beogradu, negde na ranije predviđenim mestima na semaforima i banderama, a negde i na novim “kukama“ pojavile nove nadzorne kamere.

Prva teorija je bila da su u pitanju nove kamere za snimanje saobraćajnih prekršaja, ali nakon niza izjava i “objašnjenja“ nadležnih, javnost i dalje nije dobila odgovor na to čije su to u stvari kamere i čemu služe.

Sudeći po dobijenim odgovorima, kamere nisu ni policijske ni gradske.

Poslednju informaciju objavio je poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, koji je na Tviteru objavio odgovor iz Gradske uprave grada Beograda, u kom se navodi da to telo nije postavilo kamere putem kojih se vrši neka vrsta video nadzora na teritoriji srpske prestonice.

Da bi kamere mogle biti gradske naznačio je ranije gradski menadžer Goran Vesić, kada je izjavio da nova Strategija za bezbednost saobraćaja za Beograd od 2017. do 2020. obuhvata i postavljanje novih 60 kamera na gradskim ulicama.

Povodom njegove izjave, ali i spekulacija medija, u MUP-u je objašnjeno za B92 da to nisu kamere "za snimanje prekršaja", već verovatno za nadzor saobraćaja.

Zabunu je podgrejalo i to što Vesić nije precizirao da je postavljanje kamera planirano ili je već u toku.

Na kraju se oglasio i ministar policije Nebojša Stefanović na sednici skupštinskog Odbora odbranu i unutrašnje poslove, gde je potvrdio da bar neke kamere ipak jesu MUP-ove, ali je bio vrlo precizan kada je govorio o zameni, a ne o postavljanju novih kamera.

Iako su mediji protumačili njegovu izjavu kao “rešenje misterije“, Stefanović je u stvari rekao da MUP menja već postojeće kamere novim modelima, ali je precizirao da se u ovoj fazi projekta “Bezbedan grad“ ne postavljaju nove kamere.

Na društvenim mrežama su se pojavila i tumačenja da su ih postavili Sekretarijat za investicije ili Sekretarijat za saobraćaj, ali je Šabić odgovorio da su i ta dva tela deo gradske uprave, koja je dopisom Povereniku “odbacila odgovornost“ za kamere.

Ono što je činjenica jeste da kamere postoje, kao i da su verovatno priključene na već izvedenu mrežu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

128 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

9 h

Podeli: