Dan RS u Banjaluci: Srbi danas imaju dve države VIDEO

U Banjaluci nizom manifestacija obeležava se 9. januar, Dan Republike Srpske. Dodeljeno ordenje, svečani defile...

Izvor: B92

Utorak, 09.01.2018.

06:52

Dan RS u Banjaluci: Srbi danas imaju dve države VIDEO
Tanjug, Tanja Valiæ

Svečano obeležavanje Dana RS počelo je dodelom odllikovanja predsednika Republike Srpske, a Milorad Dodik je poručio je tim povodom da je Dan Republike samo jedan od datuma kojim se slavi sloboda.

"Vi koji ste dobili odlikovanja pažljivo ste izabrani. Vaši uspesi daju snagu Republici Srpskoj i vaš uspeh je i naš uspeh", rekao je Dodik.

Predsednik Srpske odlikovao je bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića Ordenom Republike Srpske na lenti za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa izmedju Srbije, Republike Srpske i drugih država i za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji u posleratnom razvoju Republike Srpske.

Nikolić je, nakon što je primio odlikovanje, rekao je da se 27 godina bavio politikom i da je, izmedju ostalog, bio predsednik Srbije. "A za predsednika Srbije dva najveća izazova su Republika Srpska i Kosovo i Metohija. Ako je put da se Srpska i Srbija približe i ujedine jedna drugoj vaša samostalnost, onda vam od srca želim da se to i dogodi", rekao je Nikolić.

Za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Austrije i Republike Srpske, kao i za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji u posleratnom razvoju Republike Srpske, predsednik Srpske odlikovao je Hansa Kristijana Štrahea, vicekancelara i lidera Slobodarske partije Austrije, Ordenom Republike Srpske na lenti.

Odlikovanje je u ime Štrahea preuzeo zamenik gradonačelnika Beča i potpredsednik Slobodarske partije Johan Gudenus.

Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vencem za rad i izvanredne zasluge u posleratnom razvoju Republike Srpske, učvršćenju mira i međunarodne saradnje, za rezultate i dostignuća od šireg značaja i razmera u afirmaciji Republike Srpske, Dodik je odlikovao Marka Pavića, bivšeg gradonačelnika Prijedora, Miću Mićića, gradonačelnika Beljine i Emira Kusturicu, proslavljenog srpskog filmskog reditelja.

Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vencem za rad i izvanredne zasluge na učvršćivanju mira i međunarodne saradnje između Austrije i Republike Srpske, kao i za lične rezultate i dostignuća, čiji značaj ima razmere i doprinos afirmaciji Republike Srpske, predsednik Srpske odlikovao je Johana Gudenusa, zamenika gradonačelnika Beča.

Prisutnima se obratio i Emir Kusturica, koji je rekao da treba očuvati jezik i jedinstvo. "Jedan čovek kaže da oni koji znaju puno istinu, najviše lažu. Ja ću se nadovezati na to i reći da velike sile u odnosu na naš narod već sedam vekova provode neku vrstu genocida. Sve je počelo od Napoelona. Od tad mi trpimo razjedinjavanje sa našom slavenskom braćom“, kazao je Kusturica.
Tanjug, Tanja Valiæ
Potom je održan svečani defile, koji je pozdravio veliki broj građana i koji je krenuo od Trga Republike ka Trgu Krajine, gde su njegovi učesnici svečano postrojeni, a dočekao ih je predsednik Srpske Milorad Dodik i drugi zvaničnici.

Obraćajući se prisutnima, predsednik Srpske je čestitao Dan Republike, rekavši da se srpski narod uvek borio za slobodu koju je nesebično delio sa drugima.

"Današnje okupljanje je u čast Republike Srpske. Srpski narod danas ima dve države - Srbiju i Republiku Srpsku", poručio je Dodik. Raport Dodiku je predao komandant Počasne jedinice MUP-a Republike Srpske.

U defileu je učestvovao Zastavni vod formiran od policijskih službenika Počasne jedinice koju čine policijski službenici Uprave za obezbedjenje ličnosti i objekata i Policijske uprave Banjaluka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: