Vrtiću preti kolaps: "Nemamo direktora, Ministarstvo ćuti"

Predškolska ustanova ”Naša radost“ u Blacu nalazi se u ozbiljnom problemu, jer već skoro mesec dana nemaju direktora, piše prokupljenadlanu.rs.

Izvor: prokupljenadlanu.rs
Podeli

Rezerve hrane su na izmaku,kao i sredstava za higijenu, pa može da se desi da uskoro i prestane sa radom.

U njemu je trenutno 209 mališana u svim grupama uključujući i predškolsku. Do zastoja u radu došlo je pošto aktuelni ministar prosvete Mladen Šarčević nije imenovao direktora, nakon što je prestao mandat v.d. direktoru.

“Na vreme smo sproveli konkurs za izbor direktora i jedini kandidat bila je dosadašnja v.d. direktora Marina Sudimac. Nakon konkursa i provere dokumentacije, predložili smo nju za direktora i uputili predlog Ministarstvu. Ono je odbilo i od tada od njih nema ni traga ni glasa”, kaže predsednik Upravno odbora u PU „Naša radost“ Ljiljana Vukomanović.

Ona dodaje da je 18. decembra prošle godine ministar Šarčević odbio njihov predlog, te da je po zakonu trebalo da do 26. decembra raspiše nov konkurs.

“Kako se niko ne oglašava iz Ministarstva prosvete mi ne mrdamo. Nema ko da potpiše naloge za nabavku hrane, sredstava za ličnu higijenu, naloge za plate zaposlenima. Deca dolaze u vrtić i za sada se snalazimo, ali ako se u skorije vreme situacija ne promeni, doći će do potpunog kolapsa, a meni su ruke vezane”, tvrdi Vukomanović.

U blačkoj opštini su nam potvrdiLi da su ušli u začarani krug, ali da nemaju zakonskih mogućnosti da bilo šta promene.

“Mi jesmo osnivači PU ”Naša radost“ ali su ingerencije na Ministarstvu prosvete i na nama je da samo sprovodimo njihove odluke. Kako će se sve završiti ne znam, ali je besmisleno odugovlačiti, jer su u pitanju deca, njihova bezbednost i treba se dogovorno postaviti prema ovoj ustanovi”, kaže predsednik Opštine Blace Zoran Jozić.

Ukoliko do kraja nedelje nadležno Ministarstvo i dalje ne odgovara i ne raspiše novi konkurs, PU ”Naša radost“ bi mogla privremeno da se zatvori, jer deca neće imate adekvatne uslove da borave u ovoj ustanovi.

Drugi pišu

strana 1 od 9 idi na stranu