Kačavenda služio liturgiju, beseda "o pravim vrednostima"

Vladika Vasilije Kačavenda koji je pre četiri godine penzionisan zbog umešanosti u podvođenje maloletnika, služio je liturgiju na Božić u manastiru u Bijeljini.

Izvor: Blic

Ponedeljak, 08.01.2018.

16:31

Kačavenda služio liturgiju, beseda
Foto: Screenshot

Sinod SPC je u aprilu 2013. godine razrešio dužnosti Vasilija Kačavavendu, zbog, kako su pisali mediji, njegovih seksualnih sklonosti i navodne umešanosti u podvođenje maloletnika.

Kako prenosi “Blic”, on je, uprkos tome i penzionisanju, u manastiru u Bijeljini pred više stotina vernika održao besedu, u kojoj je govorio o miru, ljubavi i rađanju dece.

"Mira nema bez Božje pomoći, ljubavi nema bez čistog srca, plemenitosti bez dobrih namera, pravoga života bez hrišćanskog i života bez držanja deset Božjih zapovesti. Nema, i onaj koji se ne pridržava, ne može se nazvati sinom Božjim", naveo je Kačavenda.

On je rekao da se danas "umesto mira i mirisa tamjana oseća smrad baruta, kao i da se na sve strane zvekće oružjem".

"Silnici ovog sveta dižu se na male narode i zaboravljaju da je snaga kod boga, a ne kod silnog čoveka. Treba da gradimo mir i slogu, jedinstvo, svi sa svima", dodao je Kačavenda.

Kačavenda je zbog afera koje su ga dovodile u vezu čak i sa pedofilijom penzionisan i od tada se nalazi u luksuznom manastiru Sveta Petka u Bijeljini. Taj kompleks smatra se najvelelepnijim zdanjem u svim srpskim eparhijama, a reč je o raskošnim građevinama sa sve pozlaćenim kupolama

On nikada nije procesuiran, a Uprava kriminalističke policije MUP-a RS, privela je samo sveštenika koji je Kačavendi navodno podvodio dečake i to u sklopu istrage o švercu kokaina.

Beogradski "Blic" navodi da je objavio detalje četiri audio-snimka telefonskih razgovora, iz kojih se, između ostalog, čuje da jedan sveštenik nagovara mladića da se vidi sa vladikom u jednom hotelu.

Osim toga, kako navode, na jednom od snimaka čuje se i glas Kačavende, koji je rekao da mu drago što je mladiću bilo "ekstra", dok je o svom iskustvu sa njim javno govorio i đakon Bojan Jovanović, koji je rekao da ga je vladika seksualno uznemiravao i tražio od njega da mu podvodi dečake.

Takođe, mediji navode da je 40 mladića imalo slično iskustvo sa Kačavendom i o tome progovorilo pred Sinodom, o slučaju bludnog vladike bio je obavešten i sam patrijararh, a dokazi su postojali i u vidu fotografija i snimaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: