Merkelova: Nemačka će izaći iz političkog ćorsokaka

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je uverenje da postoje šanse za formiranje vlade u Nemačkoj i izlazak iz političkog ćorsokaka.

Izvor: Beta/AFP

Nedelja, 07.01.2018.

20:33

Merkelova: Nemačka će izaći iz političkog ćorsokaka
Foto: GettyImages

"Počinjem razgovore sa optimizmom, ali sam veoma svesna ogrmonog posla koji nas čeka", rekla je nemačka kancelarka koja je danas započela novu rundu pregovora sa socijaldemokratama.

"Mislim da ćemo uspeti", dodala je Merkelova, insistirajući da je Nemačkoj potrebna stabilna vlada koja će moći da se suoći sa svim, domaćim, evropskim i međunarodnim izazovima.

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel i Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) dogovorile su se 20. decembra da načelni dogovor o novoj vladi postignu do 12. januara 2018. godine.

Neuspeh pregovora o formiranju koalicione vlade u Nemačkoj izazvala je zabrinutost u Evropskoj uniji (EU), u kojoj se pripremaju reforme u zoni evra i bankarstvu, oblastima u kojima Nemačka ima veliku ulogu.

Dosadašnju Vladu činile su SPD i CDU i njena sestrinska Hrišćansko-socijalna unija (CSU). Socijaldemokrate su posle lošeg rezultata na septembarskim izborima odbacili mogućnost još jedne "velike koalicije", ali su tu odluku nevoljno promenile posle neuspelih pregovora o koaliciji CDU, stranke Zeleni i liberala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: