Francuska džihadistkinja traži da bude vražena kući

Pariz -- Džihadistkinja iz Francuske koju su zarobile kurdske snage u Siriji zatražila je od francuskog predsednika Emanuela Makrona da bude prebačena u Francusku.

Izvor: Beta/AFP
Podeli

Ona je tražila da bude prebačena u Francusku sa svoje dvoje dece da bi "odgovarala za svoja dela", navela je danas njena zastupnica.

Ona želi da se sa decom uzrasta dve godine i 10 meseci, vrati u domovinu da bi "odgovarala za svoja dela pred francuskim pravosuđem", navela je advokatica Mari Doze.

Ona je sa bratom u leto 2014. otišla u Siriju, a Francuska je nalog za njeno hapšenje izdala 2016.

Navodi se da je ona pritvorena u kurdskom logoru u Siriji, blizu turske granice, sa drugim Francuskinjama, uključujući i Emili Kenig koja se džihadistima priključila 2012.

Majka Emili Kenig je pisala ministru spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijanu i od njega zatražila da njenu ćerku i unuke vrati u Francusku. Svo troje dece je rođeno u Siriji.

"Zatvorena je u kurdskom logoru, ispitivali su je i mučili", navela je majka Kenig.

Prema pismu koje je Makronu uputila Doze, "čini se da nijedna Francuskinja zatočena u logoru nije imala ni direktan ni indirektan kontakt s francuskim vlastima niti su ih ispitivale francuske obaveštajne službe".

Prema podacima tih službi, "nekoliko desetina" odraslih Frnacuza, džihadističkih boraca ili njihovih žena, nalaze se u logorima ili zatvorima u Iraku i Siriji.

Slučaj žena s decom je veoma komplikovan za Pariz, a Makron je u novembru rekao da će njihova sudbina biti rešavana "od slučaja do slučaja".

Desnica se protivi njihovom povratku, a Republikanska stranka je saopštila da francuskim džihadistkinjama "treba suditi tamo gde se nalaze" da se ne bi "rizikovala bezbednost Francuza".

Svet

Dogodila se vest

Jedna od osnovnih novinarskih lekcija jeste da nije vest da je pas ujeo čoveka, nego čovek psa – što se upravo dogodilo u Nju Hempširu u SAD.

Svet sreda 24.01. 00:16 Komentara: 0
strana 1 od 13151 idi na stranu