Patrijarh: Još je rano da papa Franja dođe u Srbiju

Beograd -- Patrijarh srpski Irinej rekao je da Srbija nikada ne može da pokloni Kosovo i Metohiju, kao i da još nije vreme za posetu Pape Franciska Srbiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"Može Kosovo da bude oteto, da bude okupirano kao što jeste danas, ali Srbija nikada ne može da kaže 'mi to poklanjamo', jer ono što se pokloni zauvek se izgubi, a ono što se otme na silu, na isti način se i vrati", rekao je patrijarh u intervjuu televiziji Hram komentarišući unuitrašnji dijalog o KIM.

On je izrazio nadu da tako smatra i vrh naše države.

"Koliko vidim država čini velike napore da se Kosovo sačuva u okviru Srbije i da se nađe političko rešenje tako da bude na zadovoljstvo i jednih i drugih i da ostane to što jeste. Mi ne možemo da zamislimo Srbiju bez Kosova i Metohije", naglasio je patrijarh.

Prema njegovim rečima, taj deo države mi tek u novije doba nazivamo Kosovo i Metohija.

"To je stara Srbija, koja je rodila ovaj drugi deo Srbije. Kosovo je naša istorija, kultura, duhovnost, sva je ispunjena praslavnim svetinjama", rekao je partrijarh.

On je istakao da je Prizren nekada bio prestonica sprskog naroda, kao i Skoplje, dok je Pećka patrijaršija rezidencija sprskih patrijaraha i episkopa i istorijska kuća naše crkve.

Patrijarh je naveo da narod koji je svestan sebe i svoje istorije i kulture ne može sebi da dozvoli da Pećka patrijaršija bude u nekoj drugoj državi, kao ni druge sprske svetinje za koje se hiljadu godina prolivala krv.

Prema njegovim rečma, KiM ne može za Srbiju da bude omča, već veza koja nas vezuje za staru Srbiju i tamošnje svetinje.

Na pitanje o kada će poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja posetiti Srbiju, patrijarh kaže da još nije došlo vreme za to, imajući u vidu istorijske odnose, koji su još sveži.

On je naglasio da i vrh države i narod i Crkva žele mir sa svima.

"Mi sedimo na svojoj stolici i sa te stolice znamo ko su nam prijatelji, ali se trudimo i sa drugima", napomenuo je poglavar SPC.

Društvo

strana 1 od 152 idi na stranu