Kimova "čestitka": Dugme je na mom stolu, SAD u dometu

Severnokorejski lider Kim Džong Un izjavio je da bi SAD trebalo da budu svesne da su nuklearne snage Severne Koreje sada realnost, a ne pretnja, prenosi AP.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.01.2018.

09:06

Kimova
Foto: Tanjug/KCNA

U novogodišnjem govoru, emitovanom na državnoj televiziji, Kim je rekao da je Severna Koreja postigla istorijski poduhvat "popunjavanjem'' svojih nuklearnih snaga navodeći da on ima "nuklearno dugme" na svom stolu.

"SAD bi trebalo da znaju da je dugme za nuklearno naoružanje na mom stolu. Cela SAD je u dometu našeg nukleranog naoružanja. SAD nikada ne mogu da započnu rat protiv mene i naše zemlje", rekao je Kim.

Kako je rekao, ove godine Severna Koreja bi trebalo da se fokusira na masovnu proizvodnju nuklearnih bojevih glava i balističkih raketa za "operativno raspoređivanje".

"To oružje bi se koristilo isključivo ako je naša bezbednost ugrožena", rekao je Kim.

Istovremeno, on je pozvao na poboljšanje odnosa sa Južnom Korejom, a i naveo da su Zimske olimpijske igre dobra prilika da se pokažu mogućnosti korejske nacije.

Prema njegovim rečima, Severna i Južna Koreja trebalo bi pod hitno da se nađu kako bi raspravile o slanju delegacije na ZOI.

Kim je nosio sivo odelo i kravatu, a u govoru je spomenuo i ekonomska dostignuća i istakao važnost unapređenja životnog standarda nacije.

Predsednik SAD Donald Tramp je na ovo Kimovo obraćanje kratko naveo – “Videćemo“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: