Kusturica: Bakir Izetbegović dosledno sledi ideje svog oca

Banjaluka -- Proslavljeni reditelj Emir Kusturica ukazao je da aktuelni član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović nastavlja dosledno ideje svog oca "potpuno na istom kursu".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

On je naveo da je istina o Bakirovoj viziji Bosne isplivala prilikom pokušaja ubistva predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici.

"To je Bosna u kojoj Srbi sebe ne bi mogli prepoznati. Dizajnirali su je čak bez sprskog jezika, iz kog su rođeni ovi novi jezici, sa svojim novima imenima. Gde smo mi tu? Gde su tu Srbi?", upitao je Kusturica.

On je ukazao da "nije problem u tome što Latini, pravoslavni i muslimani žive zajedno".

"Naprotiv, pitanje je šta je većinski narod pred rat u Bosni nudio i šta posle rata nudi tim zajednicama. Odbili su Miloševića da budu saveznici, a pravoslavnima su ponudili reprizu Drugog svetskog rata: hajde da vas ubijamo, pa ćemo vam se na kraju pridružiti ako se desi da izgubimo, kao 1945. godine", rekao je Kusturica za Srnu, prenose banjalučki mediji.

Alija Izetbegović i njegovi saveznici su, ističe, oživeli ideju o šerijatu i da bi "danas Sarajevo bilo multietnički grad to ne zavisi od ovih ljudi".

"Da je neko od Sarajeva hteo da napravi multietnički grad, mogao je i u ratnom vihoru da zadrži Srbe i da ponudi rešenje, a ne da ih po Kazanima ubijaju, pa da im iz grada ode 150.000 ljudi jedne veroispovjesti. Da li je ponuda da ljude kao doktora Najdanovića skidaju gole, i da ih javno, kao što su njemu učinili, sunete pa ubiju", rekao je Kusturica.

Srbi, istakao je, imaju legitimno pravo da neguju zavetnu ideju kosovske legende i svoje nasleđe jer ono ima kulturološku pozadinu.

"Republika Srpska je ishodište jednog rata, a pitanje njenog opstanka je pitanje ličnosti. Ko je taj ko će je sačuvati, a da pritom atributi njene kulture budu sačuvani?", pitao je Kusturica, povodom nedavnih političkih nastupa Bakira Izetbegovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 239 idi na stranu