"SLO nema pravo da primenjuje propise na području HR"

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske je saopštilo saopštilo da na području Hrvatske Slovenija nema pravo da primenjuje svoje propise.

Izvor: B92

Nedelja, 31.12.2017.

17:21

Foto: Tanjug

Ministarstvo je to navelo povodom najave Slovenije o mogućnosti naplate novčanih kazni hrvatskim ribarima.

"Slovenački propisi se mogu odnositi samo na stvarno područje Republike Slovenije, a ne na ono koje je zapisano u arbitražnoj odluci", navodi se u saopštenju Ministarstva koje je prenela agencija HINA.

Ministarstvo je ponovilo da arbitražna odluka o razgraničenju Slovenije i Hrvatske na moru "nije ni samosprovodiva, niti jednostrano sprovodiva, i ne može sama po sebi uticati na promjenu granice".

Kako se dalje navodi, hrvatski ribari love u područjima u kojima tradicionalno ribare, gde nadležna tela Hrvatske "obavljaju svoje redovne poslove".

Hrvatsko ministarstvo "ponovo poziva slovenačku stranu na uzdržanost, nepreduzimanje jednostranih mera i izražava očekivanje da će... slovenačka strana pokazati privrženost mirnom rešavanju otvorenih pitanja i prihvatiti da se samo konstruktivnim dogovorom može naći rešenje za otvoreno granično pitanje".

Slovenija je u subotu saopštila da je "preuzela suverenitet" nad Piranskim zalivom, na osnovu odluke međunarodne arbitraže koju Hrvatska osporava.

Stalni arbitražni sud u Hagu je juna dodelio Sloveniji više od dve trećine Piranskog zaliva oko koeg se ona i Hratska spore od raspada SFRJ 1991. godine.

Sud je odredio da odluka stupi na snagu 30. decembra.

Međutim, Hrvatska koja polaže pravo na polovinu Piranskog zaliva, odbacila je odluku arbitraže.

U subotu su u slovenačke vode ušla tri hrvatska ribarska broda u pratnji patrolnog čamca hrvatske policije. Slovenačke vlasti su ih pozvale da napuste područje, pod pretnjom novčane kazne, pto su oni i učinili.

Hrvatske vlasti su navele da su ti brodovi otišli čim su skupili mreže postavljene dan ranije.

"Nadgledamo slovenačku pomorsku teritoriju i savršeno kontrolišemo situaciju", rekao je funkcioner Ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije Bostjan Sefič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: