"Pet izazova u 2018? Ne želimo da slušamo ucene Jija"

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić naveo je za “Sputnjik” pet glavnih spoljnopolitičkih izazova Srbije tokom 2018. godine.

Izvor: Sputnjik

Nedelja, 31.12.2017.

10:14

Foto: Tanjug / Filip Krainèaniæ

Kako navodi, prvi je “odbrana Kosova i Metohije”.

“Svuda, na svakoj važnoj adresi, na svakom svetskom meridijanu, borićemo se za državnu politiku Srbije prema južnoj pokrajini Kosovu i Metohiji”, kaže Dačić.

Prema njegovim rečima, u 2017. je mnogo učinjeno na diplomatskom polju te bore i “danas je svim moćnim centrima u svetu potpuno jasno da nepriznato Kosovo ne može da zaokruži državnost”.

Takođe, Dačić je naveo da su u 2017. počela povlačenja priznanja Kosova, kao i da tu “neće biti kraj”.

“Srbija je opredeljena za dijalog sa Prištinom, ali ako neko bude insistirao da se promeni format briselskih razgovora i da se u njih uključi i SAD, tražićemo da se procesu pridruži i Ruska Federacija. Za to smo dobili i podršku predsednika Vladimira Putina. Srbija je spremna da se dođe do prihvatljivog rešenja za sve. Srbija nije spremna da se odrekne Kosova i Metohije. U toj borbi nismo sami. Pre svega, uz nas je Rusija koja neće dozvoliti da Kosovo postane član Ujedinjenih nacija. Takođe, uz pomoć prijatelja, odbićemo napade Prištine da dobiju stolicu u Unesku i Interpolu”, naveo je Dačić.

Drugi spoljnopolitički izazov Srbije u 2018. jeste, kako navodi, “odnosi sa Rusijom”.

“U odnosima sa Rusijom naša zemlja nema nikakve kalkulacije. Rusi su naši prijatelji i braća. Rusi su nam oslonac u međunarodnoj areni”, naveo je Dačić ističući po pitanju uvođenja sankcija Rusiji da “svima potpuno nedvosmisleno poručujemo — taj film nećete gledati”.

“Rusija nas je, po ko zna koji put u istoriji, odbranila u SB UN kad je pokušao da se realizuje plan da se srpskom narodu udari žig — genocidnog. Rusija u svojim rukama ima veto za odbranu Srbije koja je često politička meta u brojnim geopolitičkim igrama na Balkanu”, ističe Dačić.

Treći izazov je “put ka Evropskoj uniji”, ocenjuje šef srpske diplomatije iako je, kako navodi, Srbija na tom putu “često nepravedno kočena, uslovljavana, pa i kažnjavana, bez svoje krivice”.

Dačić je kao četvrti izazov istakao “partnerstvo sa Amerikom”.

“Želimo da staru politiku nerazumevanja i suprostavljenih interesa potpuno preokrenemo u politiku iskrenog partnerstva. Naravno, ne možemo u svemu da imamo isti stav, ali insistiramo na poštenom odnosu međusobnog razumevanja. Zato, ne želimo više da slušamo ucene službenika kao što je Brajan Hojt Ji. Ne želimo da odgovaramo na zahteve ‘jastrebova’ iz bivše administracije koji su godinama otvoreno zastupali izrazito antisrpsku politiku. Ali, hoćemo da čujemo Donalda Trampa i Reksa Tilersona, kao što nam je veoma stalo da i oni čuju nas”, kaže Dačić.

Osim toga, on je kao peti izazov naveo “politiku vojne neutralnosti” ističući da Srbija neće ulaziti u vojne saveze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: