Stejt department Prištini: Uznemireni smo, još nema pravde

Stejt department pozvao je lidere Kosova da ne menjaju ovlašćenja i jurisdikciju Zakona o Specijalnom sudu za zločine bivše OVK, preneo je portal gazetaexpress.

Izvor: B92

Subota, 30.12.2017.

12:07

Stejt department Prištini: Uznemireni smo, još nema pravde
Ilustracija: Thinkstock

U saopštenju se navodi da su SAD "duboko uznemirene" poslednjim pokušajima Skupštine Kosova da stavi van snage Zakon o Specijalnom sudu za zločine protiv čovečnosti, ratne i druge teške zločine izvršene na Kosovu u periodu od 1998. do 2000. godine.

"Mi smo aplaudirali političkim liderima Kosova kada su usvojili zakon i ustavne amandmane 2015. godine kada je osnovan sud. Sada snažno pozivamo aktuelne političke lidere i poslanike Skupštine Kosova da ne pokvare to dostignuće stavljajući van snage Zakon o Specijalnom sudu, sada ili u budućnosti", navodi se u saopštenju.

Stejt department je podsetio na izjavu američkog državnog sekretara Reksa Tilersona da traganje za pravdom na Balkanu još nije okončano kao i da SAD ostaju privržene u podršci pravdi i žrtvama.

Saopštenje Stejt departmenta usledilo je posle jučerašnjeg saopštenja ambasade SAD u Prištini u kome se navodi da "greše oni (kosovski lideri) koji tvrde da ukidanje Specijalnog suda neće narušiti međunarodne odnose Kosova".

Predsedništvo Skupštine Kosova pokušalo je 22. decembra u dva navrata da donese odluku o sazivanju vanredne sednice Skupštine Kosova na kojoj bi trebalo da bude stavljen van snage Zakon o Specijalnom sudu.

Prištinski mediji su javili da je inicijator stavljanja van snage tog zakona bila Demokratska partija Kosova koja je ranije bila i glavni zagovornik ustavnih promena i usvajanja Zakona o Specijalnom sudu.

Po navodima medija, DPK je pokrenuo inicijativu zbog mogućeg hapšenja predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednika Skupštine Kadrija Veseljija. Protiv te incijative javno su se oglasili ambasadori SAD, Velike Britanija, Nemačke i Evropske unije na Kosovu, koji su istakli da takva incijativa dovodi u opasnost budućnost Kosova zarad ličnih interesa njegovih lidera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: