Novosti: Pada blokada izbora sudija

Beograd -- VŠ je izradio radnu verziju novog Pravilnika o izboru sudija koje se prvi put biraju na tu funkciju, kaže predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević

Izvor: Tanjug, Večernje novosti
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Pravilnik će biti završen posle praznika nakon čega će se oblokirati postupak izbora sudija u Srbiji i rad pravosuđa.

VŠ će takođe, pišu Novosti, uputiti dopis Skupštini kojim povlači prethodno podnete predloge za sudije Privrednog suda u Beogradu i Upravnog suda.

Sve je počelo pre nedelju dana kada je Ustavni sud na zahtev Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i Alumni kluba Pravosudne akademije da oceni ustavnost i zakonitost spornog akta , izrekao privremenu meru zabrane izbora sudija po tom pravilniku. Mada je skupštinski odbor za pravosuđe predloge kandidata za sudije već prosledio poslanicima, njihov izbor moraće da bude stopiran.

Istovremeno, Alumni klub je javno zamerio VŠ jer su pitanja za test za kandidate koji dolaze iz redova sudijskih i tužilačkih pomoćnika mesecima stajala na sajtu.

"Voleo bih da sve sudije znaju odgovore na 200 pitanja iz krivičnog, građanskog, upravnog, prekršajnog ili trgovinskog prava, koja su objavljena na sajtu. Za sebe mogu da kažem da ja ne znam sve odgovore. Ukoliko ih kandidati nauče, siguran sam da će biti dobre sudije. Pritom reč je o sudijskim pomoćnicima od kojih neki rade i po 10 godina kao saradnici u sudu. Pojedinci su uradili više odluka nego neke sudije", kaže Milojević.

Takođe naglašava da su, prema izveštajima koje dostavljaju predsednici sudova, sudije koje su poslednjih godina izabrane na prvu funkciju rangirane među najboljima.

"Svesni smo da Venecijanska komisija i EU insistiraju da ulaz u pravosuđe bude sa Pravosudne akademije, ali imamo više od 1.000 sudijskih i tužilačkih pomoćnika koje ne možemo da zanemarimo", podseća predsednikVKS.

Iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti poručili su da je "insistiranjem na nezakonitom Pravilniku ozbiljno ugroženo funkcionisanje pravosuđa u zemlji".

"Ovako očigledno nezakonit Pravilnik nije nikada ni trebalo da bude donet. Morao je biti povučen nakon što je Ustavni sud usvojio inicijative o neustavnosti Pravilnika o izboru tužilaca koji se biraju prvi put. A posebno je tragično što se iskazivala želja da se izbor 'prošvercuje' na brzinu", kaže Savo Manojlović, predsednik udruženja za zaštitu ustavnosti o zakonitosti.

strana 1 od 11 idi na stranu