BiH: Optužnice protiv 11 osoba zbog zločina nad Srbima

Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine BiH podigao optužnicu protiv 11 osoba za ratni zločin nad žrtvama srpske nacionalnosti u Čemernom 1992. godine.

Izvor: Tanjug

Petak, 29.12.2017.

10:07

BiH: Optužnice protiv 11 osoba zbog zločina nad Srbima

Optuženi se terete da su, za vreme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu zapovednika i pripadnika struktura Armije RBiH, Teritorijalne odbrane (TO) i aktivnog i rezervnog sastava MUP-a, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vreme rata, prenosi Fena.

U optužnici se navodi, da su optuženi, učestvovali u planiranju, dogovaranju, pripremi, organizovanju i izvršenju udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem da se stanovništvo srpske nacionalnosti u selo Čemerno u opštini Ilijaš, u potpunosti ukloni.

U optužnici se navodi, da je u sinhroniziranom napadu na selo, u junu 1992. godine, ubijeno najmanje 30 žrtava srpske nacionalnosti, oba pola i različite životne dobi, među kojima je bilo žena i maloletne dece, a neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način, a njihova tela masakrirana.

Nakon napada, selo je u potpunosti uništeno a celokupno stanovništvo srpske nacionalnosti proterano sa navedenog područja, u koje se nitko od povratnika nije vratio ni posle završetka rata.

Tužilaštvo BiH u navedenom predmetu sprovelo je opsežnu i dugotrajnu istragu i prikupljanje dokaza, a navode optužnice dokazivat će pozivanjem oko 120 svedoka, među kojima i malobrojne preživele žrtve, kao i nekoliko zaštićenih svedoka, a uz optužnicu je priloženo oko 400 dokaznih materijala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: