"Ni najgori scenario nije nemoguć kod Slovenaca i Hrvata"

Brisel se plaši da bi granični spor Slovenije i Hrvatske u Piranskom zalivu mogao da eskalira ako obe strane nastave da se inate, piše nemački Zidojče cajtung.

Izvor: Tanjug

Petak, 29.12.2017.

15:27

Foto: Thinkstock

List dodaje da najgori scenario nije izvestan, ali nije ni nemoguć, s obzirom na istoriju spora oko granice dveju država.

"Cajtung" podseća da je sastanak premijera Mire Cerara i Andreja Plenkovića, 19. decembra u Zagrebu, bio “poslednji pokušaj dogovora ovih dveju članica NATO-a i Evropske unije”, ali da nijedna strana nije htela da odstupiti od unapred zauzetih pozicija.

Ističe se da su dvojica premijera na zajedničkoj pres konferenciji jedan drugom uputili nepomirljive poruke: Cerar je rekao da Hrvatska “radi protiv civilizacijskih standarda i dobrosusedskih odnosa”, dok je Plenković uzvratio da je za njega arbitražna odluka nepostojeća, a 29. decembar “dan kao i svaki drugi”.

Napominje se da su i Nemačka i Evropska komisija pozvale obe države da prihvate arbitražnu presudu i da je potpredsednik EK Frans Timermans ponudio posredovanje “ako obe strane to žele”.

Postoji i teoretska šansa da EK pokrene postupak protiv Hrvatske, jer ona u ovoj situaciji krši evropsko pravo.

SZ podseća i da su 2001. tadašnji hrvatski i slovenački premijeri postigli sporazum o razgraničenju, ali je “propao zbog hrvatskih nacionalista”, te konstatuje da je ovaj granični spor samo jedan od mnogih koji su rezultat raspada Jugoslavije.

Slovenija je, pak, kasnije blokirala ulazak Hrvatske u EU, te se “uz velike muke dogovorila arbitraža”.

Hrvatska je iz nje istupila 2015, nakon što su objavljeni snimci nedozvoljenih kontakata između nekih sudija u arbitraži i slovenačke strane, “što je Hrvatska iskoristila za napuštanje procesa”.

EU je naročito zabrinuta da bi nerešena granična pitanja mogla izazvati niz blokada u procesu pristupa zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i da bi zato volela da Slovenija i Hrvatska dogovorom reše ovaj sor.

List pita hoće li to biti moguće kada čak i neutralno posredovanje, kao u hrvatsko-slovenačkom slučaju, nije dovelo do rešenja.

Uticajni portal Politiko celu stvar naziva “balkanskom svađom oko granice” i predviđa da će se situacija od danas dodatno zakomplikovati.

Prema ovom mediju, Hrvatska se “ukopala” u poziciju u kojoj ne priznaje arbitražu i Sloveniji preti diplomatskim notama.

Hrvatski stav je da EK nema razloga da se meša u ovoj spor jer je odluka o implementaciji arbitražne presude samo na stranama u sporu, a Hrvatska implementaciju odbija.

Naročito oštar komentar, kako prenosi hrvatski portal Index, objavio je vodeći švajcarski list Noje cirhen cajtung, koji smatra da “cela evropska politika prema Balkanu zavisi o graničnoj svađi Slovenije i Hrvatske”.

NZZ konstatuje da ova situacija “otkriva nemoć EU-a”, koji ne može ništa učiniti ako na to nema pristanak odbiju strane u sporu.

Naglašava se da “Hrvatska odbija da prizna presudu međunarodne arbitraže”, i da bi u pitoresknom Piranskom zalivu mogla dune opasna oluja

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: