Opasan otpad iz Obrenovca kao stogodišnja tempirana bomba

Beograd -- 25 tona opasnog i protiv zakona zakopanog opasnog otpada nađenog kod Obrenovca - poput stogodišnje tempirane bombe. Još se istražuje odakle je otpad dolazio.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Screenshot TV O2
Screenshot TV O2

Kako je objašnjeno na konferenciji za medije, održanoj u selu Vuki'evica gde je otpad pronađen, u 25 tona teškom otpadu nalaze se brojne veoma opasne kancerogene materije, razna hemijska jedinjenja, benzol, benzin...a policija još istražuje odakle je sve taj otpad dolazio, odnosno kako je dopreman do sela u okolini Obrenovca.

Saradnik Instituta MOL Ilija Brčeski je rekao da je analiza otpada koji je pronađen pokazala da je on opasan i kancerogen. Prema njegovim rečima u njemu je, kako je analizom utvrđeno, 11 uzoraka kancerogeno i toksično, a četiri su inertna, "što ne znači da smeju da se protivzakonito odlažu, već moraju da se prerađuju".

"Otpad je neka vrsta bombe koja bi decenijama zagađivala podzemne vode. U otpadu su nađeni benzoli, benzeni i trihloretilen koji je veoma teško razgradiv", rekao je Brčeski. Kako je dodao, reč je o industrijskom otpadu i istraga će utvrditi čiji je i kako je dospeo tu.

Ministar za zaštitu životne okoline Goran Trivan najavio je "rat" ovakvom zagađivanju Srbije. "Ovo nije jedini slučaj nezakonitog odlaganja otpada i država neće tolerisati da se ugrožava životna sredina", rekao je Trivan i pozvao građane da prijave sumnjive slučajeve odlaganja otpada.

Na konrefenciji za medije je rečeno i da su uzeti uzorci vode sa terena i da je građanima, dok Gradski zavod za javno zdravlje ne završi sve analize, preporučeno da ne koriste vodu iz bunara. Zbog toga cisterne s vodom već stižu u selo.

Takođe je rečeno da je osumnjičeni za skladištenje otpada uhapšen 16- 17. decembra i da mu je određen pritvor od 30 dana, a da je za delo koje mu se
stavlja na teret zaprećena kazna do pet godina zatvora i novčana kazna.

Podsetimo, juče je Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo da je na parceli u blizini Obrenovca pronađeno preko 20 t opasnog otpada i da je izbegnuta ekološka katastrofa. "Osnovano se sumnja da je reč o opasnom otpadu koji je visoko toksičnog dejstva, i koji može izazvati ozbiljne posledice po životnu sredinu, zdravlje i bezbednost ljudi i ukupan biodiverzitet", navodi Ministarstvo.

Iz policije je potom saopšteno da je uhapšen Z. M. (1961) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo unošenje opasnih materija u Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 155 idi na stranu