Da li je to Tilerson kapitulirao?

U članku u Njujork tajmsu američki državni sekretar Roj Tilerson žestoko kritikovao Rusiju, ali i priznao: "S njima se mora sarađivati".

Izvor: B92

Četvrtak, 28.12.2017.

07:40

Da li je to Tilerson kapitulirao?
Getty images

"SAD nemaju nikakvih iluzija u vezi s Rusijom, ali ćemo raditi zajedno snjima kako bi smo promovisali zajedničke interese u Siriji", napisao je Tilerson u autorskom članku, u kom je govorio o godini na izmaku.

"Dok se branimo od ruske agresije, prepoznajemo da postoji potreba za zajedničkom saradnjom u oblastima kde nam se inrteresi prepliću. A nigde to nije tako očigledno kao u slučaju Sirije", napisao je Tilerson, a preneo Sputnjik na engleskom.

Prema njegovim rečima, Vašington očekuje od Rusije da doprinese razvoju bolje situacije u Siriji. "Uvereni smo da bi konačno ispunjenje svih pregovora i razgovora u Siriji trebalo da dovedu do Sirije bez Bašara Al Asada i njegove porodice", istakao je TIlerson.

Podsetimo, Rusija je uveliko umešana u mirovne pregovore o Siriji i nedavno je iz Kremlja saopšteno da je Moskva spremna da bude garant prekida vatre i da bude domaćin mirovnih pregovovra koji bi se održavali u Sočiju sledećeg meseca.

Moskva, međutim, ima drugačiju viziju od Amerike kada je Asad u pitanju. Rusija naime smatra da budućnost Asada treba da zavisi od volje sirijskog naroda.

Takođe treba napomenuti i da je Tilerson poznat po svojim veoma oštrim i kritički nastrojenim stavovima kada je reč o Rusiji i smatra se jednim od "krivaca" za to što predsednik SAD, iako je hteo, nije uspeo da poboljša odnose sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: