"Tri presude za ratne zločine u Srbiji - sve oslobađajuće"

Fond za humanitarno pravo saopštio je da su u Srbiji tokom 2017. godine donete tri presude u predmetima za ratne zločine i da su sve bile oslobađajuće.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.12.2017.

21:04

Kako navode, Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donelo je 25. decembra presudu kojom je Marka Paukovića i Dragana Bajića zbog nedostatka dokaza oslobodilo optužbe za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Oni ističu da je to tek treća presuda za ratne zločine u 2017. i da je i onaa kao i prethodne dve - oslobađajuća.

Ta nevladina organizacija ocenjuje da takav bilans "alarmantno ukazuje" na usporavanje, ako ne i na odustajanje od kažnjavanja odgovornih za krivična dela počinjena tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

"U sva tri slučaja radi se o rezultatu loše prakse Tužilaštva za ratne zločine (TRZ) da podiže nedovoljno utemeljene optužnice, ali i suda koji takve optužnice potvrđuje bez svestrane analize predloženih dokaza. Podizanje neutemeljenih optužnica neminovno rezultira oslobađajućim presudama", piše u saopštenju.

FHP poziva Tužilašvo za ratne zločine da se usredsredi na povećanje "stvarne, a ne prividne" efikasnosti u svom radu - da se sve optužnice pre njihovog podizanja dobro pripreme i potkrepe čvrstim dokazima - ali i sud da ne potvrđuje nedovoljno pripremljene optužnice.

"Time bi se sprečilo rasipanje materijalnih i ljudskih resursa tužilaštva i suda, kao i donošenje presuda koje su nužno oslobađajuće usled nedostatka dokaza. Nepotkrepljene optužnice i, posledično, oslobađajuće presude dovode do toga da su nadanja žrtava u pravdu izneverene i dodatno uvećavaju njihovu patnju", dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: