"Naš spor ne može da izazove raspad EU"

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski kaže da spor Poljske i Evropske komisije zbog ugrožene pravne države ne može da izazove raspad Evropske unije.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.12.2017.

10:02

Foto: EPA/Clemens Bilan

Ipak, on je istakao da samovoljno proširivanje nadležnosti Brisela može da iziritira ne samo Poljsku, već i druge zemlje članice.

"Sam spor ne može da dovede do raspada EU ali pokušaji Evropske komisije da proširi svoje nadležnosti mogu da iziritiraju druge zemlje. Na naše oči se dešava bregzit. Znamo da i u drugim članicama postoje razne nepravilnosti koje može da upotrebi EK, ali to su često nepravilnosti koje tako razume samo EK a specifičnost su konkretne zemlje", kazao je Vaščikovski ultrakatoličkoj poljskoj televiziji TV Trvam.

EK je 20. decembra prvi put protiv jedne svoje članice upotrebila "nuklearnu opciju" - član 7 Lisabonskog sporazuma EU i zatražila je od zemalja članica da se izjasne da li reforme koje poslednje dve godine otkako je na vlasti sprovodi vladajuća poljska konzervativna stranka Pravo i pravda, posebno najnovija reforma pravosuđa, već predstavlja rizik za pravnu državu i ugrožava osnovne vrednosti EU, zbog čega bi Poljska, ako ostale članice to izglasaju, mogla da ostane bez prava glasa u Uniji i bez milijardi evra iz evropskih fondova.

EK je Poljskoj dala rok od tri meseca u kome je spremna da revidira svoju odluku, ako Poljska započne dijalog i usvoji preporuke EK i Saveta Evrope i njegove Venecijanske ekspertske komisije tako da reforma pravosuđa ne podriva nezavisnost sudova u Poljskoj i time u celoj EU i da bude u skladu sa Ustavom Poljske.

"Razgovaraćemo sa svim članicama, pa i onim koje jasno govore da nisu zainteresovane da podrže Poljsku. Uveren sam da se taj mehanizam neće pokretati dalje u narednim mesecima. U ovom trenutku to ide na raspravu u Evropskom parlamentu a tu je i period od tri meseca da Poljska još jednom objasni svoj stav", kazao je Vaščikovski katoličkoj televiziji iz Torunja.

Šef poljske diplomatije upozorio je da mnogo zavisi od nove predsedavajuće zemlje na čelu EU, Bugarske, i od toga kako će ona hteti da procesuira taj spor.

Novi poljski premijer Mateuš Moravjecki srešće se sredinom januara sa šefom EK Žanom Klodom Junkerom, a Moravjecki je izjavio da veruje da će u narednih godinu do godinu i po Brisel i Varšava naći načina da sarađuju, čak i da zadrže svoje pozicije u sporu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: