Slučaj "kamere": Neke su MUP-ove, ali ne sve?

Beograd -- Delimičan odgovor na pitanje čije su kamere koje su postavljene u Beogradu dao je ministar Nebojša Stefanović - "Kamere su MUP-ove i biće ih još".

Izvor: B92
Podeli
Tanjug, Rade Prelić
Tanjug, Rade Prelić

Stefanović je rekao da se zasad samo stare kamere zamenjuju novim modelima, ali ne i da se kamere postavljaju na novim lokacijama.

Mediji su prethodnih dana pokušavali da otkriju ko je postavio na desetine novih kamera na većim saobraćajnicama, ali konkretan odgovor nisu uspeli da dobiju ni od Grada, ni od MUP-a, ni od gradskog Centra za vanredne situacije.

Svi su rekli da oni nisu postavili nove kamere, a MUP je 25. decembra negirao pisanje pojedinih medija da su u Beogradu postаvljene 32 nove kаmere zа detekciju sаobrаćаjnih prekršаjа ili dа je njihovo instаlirаnje u toku.

"Nijednа novа kаmerа zа detekciju sаobrаćаjnih prekršаjа nije postаvljenа od 2011. godine, kаdа je ovаj sistem pušten u rаd, niti je u toku njihovo instаlirаnje", navodi se u saopštenju MUP-a. 

 

Ranije danas reagovao je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, koji je saopštio da je pokrenut postupak nadzora u MUP-u po pitanju kamera. On ističe da su “neposrednom komunikacijom” već pribavljene informacije da MUP ne stoji iza postavljanja kamera, te da je postupak nadzora prema ministarstvu pokrenut “praktično samo radi pribavljanja formalne potvrde navedene činjenice”.

U međuvremenu je gradski menadžer Goran Vesić izjavo da nova Strategija za bezbednost saobraćaja za Beograd od 2017. do 2020. obuhvata i postavljanje novih 60 kamera na gradskim ulicama.

Povodom njegove izjave, u MUP-u je objašnjeno za B92 da to nisu kamere "za snimanje prekršaja", već verovatno za nadzor saobraćaja. Takođe, Vesić nije precizirao da je postavljanje kamera planirano ili je već u toku.

Na kraju se oglasio i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je misteriju delom razrešio tako što je na sednici skupštinskog Odbora odbranu i unutrašnje poslove potvrdio da bar neke kamere ipak jesu MUP-ove.

"Radi se o obnavljanju sistema video-nadzora i mogli ste da primetite pilot projekat koji je započeo, 'Bezbedan grad', pre svega u Beogradu gde će biti testiran. On podrazumeva u prvoj fazi zamenu starih kamera novim. Dakle, isti je broj kamera koje postoje u Beogradu, one će biti samo zamenjene novim kamerama neuporedivo veće rezolucije i tehničke mogućnosti", kazao je danas Stefanović.

Prema njegovim rečima, te nove kamere ne samo da imaju veću mogućnost zumiranja i snimanja tablica, već će moći da uz pomoć novog softvera odmah detektuju tablice, ali i prepoznaju lica.

Time će se efikasnije pretraživati datoteke lica za kojima sudovi raspisuju potrage.

"Naravno, veoma oprezno i uskladu sa našim propisima i zato smo i doneli odluku da predlažemo nove zakone koji omogućavaju vođenje različitih evidencija u skladu sa zakonom, a da time ne narušimo prava građana i da učinimo da policija bude efikasnija. Dakle, umesto da imamo policajce koji će danonoćno dežurati na nekoj raskrsnici to će raditi kamera", kazao je on.

Stefanović je rekao i da će MUP u naredne tri godine proširiti taj broj kamera, ne samo u Beogradu, nego i na graničnim prelazima i na frekventnijim putnim pravcima i da je namera da se tako poveća bezbednost građanja, jer su iskustva iz Evrope i sveta pokazala da veća upotreba tehničkih sredstava smanjuje opštu stopu kriminaliteta, zbog strahovanja kriminalaca od brze detekcije.

Na kraju, MUP se oglasio saopštenjem u kom podvlači šta je ministar zaista rekao - da MUP samo menja postojeće kamere novim modelima, ne i da postavlja nove.

Tako ostaje pitanje, ko je postavio kamere na mestima na kojima ih ranije nije bilo, o čemu su ovih dana pisali mediji i koje su primetili građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 155 idi na stranu