Šabić: Gužva oko "ničijih kamera" u BG - videćemo čije su

Beograd -- U toku je postupak nadzora u MUP i gradskoj upravi Beograda zbog postavljanja više desetina kamera čiji korisnik je nepoznat, navodi Rodoljub Šabić.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

“Mala medijska gužva oko ‘ničijih’ kamera u Beogradu uskoro će dobiti odgovor na pitanje - čije su? Ali to ne znači da neće biti potrebni odgovori na još niz pitanja”, naveo je Šabić na Tviteru.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ističe da su “neposrednom komunikacijom” već pribavljene informacije da MUP ne stoji iza postavljanja kamera, te da je postupak nadzora prema ministarstvu pokrenut “praktično samo radi pribavljanja formalne potvrde navedene činjenice”.

“Postupak nadzora prema Gradskoj upravi grada Beograda treba da otkloni dileme povodom činjenice da su se u medijima pojavljivale kontroverzne izjave predstavnika Gradske uprave. Mediji su tako preneli izjavu sekretara Sekretarijata za vanredne situacije, da Gradskoj upravi nije poznato ko postavlja kamere, ali i izjavu gradskog menadžera koja upućuje na zaključak da ih postavlja upravo Grad, te da namerava da postavi još jedan, veći broj kamera”, navodi se u saopštenju.

Podsećamo, Strategija za bezbednost saobraćaja za Beograd od 2017. do 2020. obuhvata i postavljanje novih 60 kamera na gradskim ulicama, istakao je u utorak gradski menadžer Goran Vesić.

Šabić ističe da u postupku nadzora “posebno imajući u vidu da neprecizne i kontradiktorne odredbe nekoliko zakona čine diskutabilnim ovlašćenja lokalne samouprave za postavljanje ovako robusnog sitema video-nadzora”, potrebno je pribaviti odgovore na više otvorenih pitanja:

“Pravni osnov i svrha obrade podataka o ličnosti koja se vrši snimanjem predmetnim kamerama; kada je i na koji način uspostavljen predmetni sistem za video-nadzor; koji podaci o ličnosti se prikupljaju, odnosno koje radnje obrade podataka se preduzimaju; koliko dugo se čuvaju pohranjeni snimci; koja sve lica imaju pravo pristupa predmetnim podacima i kakva su njihova pristupna prava; koje su organizacione, kadrovske i tehničke mere preduzete, radi zaštite podataka od mogućih zloupotreba, uništenja, gubitka, nedopuštenog pristupa, neovlašćenih promena, objavljivanja i svake druge zloupotrebe podataka; da li je formirana evidencija o obradi predmetnih podataka o ličnosti koji se obrađuju u okviru sistema za video-nadzor, a skladu sa odredbama člana 48. stav 1. ZZPL i neka druga”, ističe se u saopštenju poverenika.

Osim toga, Šabić navodi da će o rezultatima postupka nadzora i merama koje će eventualno preduzeti, obavestiti javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 155 idi na stranu