Prva žrtva malih boginja u Beogradu

Tridesetogodišnji mladić iz Beograda preminuo je u bolnici na odeljenju intenzivne nege zbog komplikacija izazvanih malim boginjama, potvrđeno Tanjugu.

Izvor: RTS, Tanjug

Sreda, 27.12.2017.

09:03

Prva žrtva malih boginja u Beogradu
Foto: Screenshot

Mladić koji je preminuo nije bio vakcinisan.

"Desilo se ono na šta struka mesecima upozorava", izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da je pacijent, koji je umro na Infektivnoj klinici od komplikacija malih boginja, primljen u tu zdravstvenu ustanovu 22. decembra.

Ministar je naglasio da je statistika takva da kada imate određeni broj obolelih da se dese i smrtni slučajevi.

"Koristim priliku da još jednom kažem da problem ne može da se reši dok se ne vakcinišemo. To je jedini način da ne dolazi do ovakvih stvari", rekao je Lončar novinarima u Beogradu.

Osim toga, on je apelovao na roditelje da vakcinišu svoju decu i da ne slušaju druge, "jer ne mogu očekivati da država bude čudotvorac i zaustavi epidemiju".

"Ukoliko deca nisu vakcinisana, ovakve stvari su neminovne", zaključio je Lončar.

Od oktobra je u Srbiji i opštinama sa srpskom većinom na Kosovu 630 osoba obolelo od malih boginja, saopštio "Batut" u utorak, ističući da je u Institutu "Torlak" laboratorijski potvrđeno 225 slučajeva morbila.

Najviše obolelih mlađe je od pet ili je starije od 30 godina, a 91 odsto nije vakcinisano, nepotpuno je vakcinisano ili je nepoznatog vakcinalnog statusa.

U kosovskim opštinama sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom registrovano je 259 osoba obolelih od malih boginja od prijave epidemije 23. oktobra.

Od malih boginja u Beogradu obolela je 141 osoba, u Kraljevu 116 osoba, u Nišu 68, u Buјаnоvcu dvoje, u Smеdеrеvsкoj Palanci dvoje, u Velikoj Plani petoro, u Bојniku 12 i u Tutinu pеtоrо оbоlеlih.

Lаbоrаtоriјski pоtvrđеni slučајеvi mаlih bоginjа rеgistrоvаni su u Subоtici (јеdаn), Prеšеvu (tri), Vrаnju (dvа), Nоvоm Sаdu (tri), Кrušеvcu (јеdаn), Čаčкu (јеdаn), Užicu (јеdаn), Bоru (tri), Lеsкоvcu (tri), Šаpcu (јеdаn) i Nеgоtinu (јеdаn).

"Vakcina jedina zaštita"

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović naveo je da su male boginje izazvale teške komplikacije kod tridesetogodišnjeg pacijenta koji je preminuo.

Osim toga, on je istakao da preminuli muškarac nije bio vakcinisan MMR vakcinom.

Stevanović je za Tanjug rekao da su preduzete sve mere, ali da su one za male boginje vrlo ograničene, jer ne postoji specifičan lek koji će delovati na virus.

"Pacijent je primljen na kliniku sa upalom pluća što je jedna od najčešćih komplikacija. Pored svih naših napora došlo je do potpunog otkazivanja plućne funkcije i smrtnog ishoda", rekao je Stevanović.

Takođe, Stevanović je istakao da su najčešće komplikacije malih boginja upale pluća, ali da se mogu razviti i oštećenja nervnog sistema - upale mozga.

On kaže da je karakteristika malih boginja za razliku od nekih drugi bolesti da napadaju zdravu populaciju i da kod njih dovode do teških komplikacija i smrtnog ishoda.

"Recimo kod gripa, potrebno je da pacijent ima još neki defekt imunog sistema da bi došlo do težih komplikacija. Kod malih boginja nije tako, one napadaju zdravu populaciju, što je bio slučaj i sa našim pacijentom".

Male boginje su, navodi, zbog uspešne vakcinacije zaboravljena bolest, ali naglašava da je osnovna stvar da je "kod malih boginja samo ime malo, a sve ostalo veliko".

"To je izuzetno teška bolest koja vrlo često daje smrtni ishod kod osoba koje nisu vakcinisane, jer za njih ne postoji specifična terapija. Jedina zaštitna mera je vakcinacija pre nego što se osoba izloži virusu", zaključio je Stevanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: