Uprkos preporuci UN, Srbija izručila Kurda Turskoj

Turski državljanin Džavdeta Ajaz izručen je u ponedeljak uveče Turskoj uprkos odluci Komiteta UN protiv torture da se Srbija uzdrži od toga, navodi Insajder.

Izvor: Beta, Insajder

Utorak, 26.12.2017.

10:26

Uprkos preporuci UN, Srbija izručila Kurda Turskoj
Ilustracija: Thinkstock

"Njegov brat je jutros dobio poziv da se javi u 'Bakiroj adli esi' policijsku stanicu u Istanbulu jer mu se tamo nalazi brat", rekla je za Insajder advokatica Ajaza Ana Trkulja.

Dževet Ajaz je odlukom ministarke pravde izručen Turskoj i pored odluke Komiteta protiv torture UN da se Srbija uzdrži od izručenja jer postoji rizik da bi mogao biti izložen torturi u matičnoj zemlji, navodi Insajder.

Predsednik Komiteta UN protiv torture Jens Modvig izjavio je u ponedeljak da Srbija mora da poštuje svoje obaveze prema tom Komitetu kada je reč o slučaju turskog državljanina, Kurda Dževdeta Ajaza.

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je da je ta odluka Komiteta UN stigla prekasno, nakon što je ministarka već potpisala odluku o izručenju.

U odgovorima za Insajder Ministarstvo pravde navodi da je ministarka odluku potpisala 15. decembra, a da je dopis Komiteta protiv torture stigao tek 18. decembra.

Međutim, advokatica Ana Trkulja izjavila je za insajder da je ona lično odluku Komiteta protiv torture uručila sudu na sednici veća 14. decembra.

U odgovorima Ministarstva pravde navodi se i da je ministarka odlučila da turskog državljanina izruči na osnovu rešenja suda, ali i na osnovu "odbijenog zahteva za azil, drugostepenog rešenja Komisije za azil".

Opširnije o slučaju Dževdeta Ajaza - OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: