60 novih kamera na beogradskim ulicama

Strategija za bezbednost saobraćaja za Beograd od 2017. do 2020. obuhvata i postavljanje novih 60 kamera na gradskim ulicama.

Izvor: B92

Utorak, 26.12.2017.

16:34

60 novih kamera na beogradskim ulicama
Ilustracija: Thinkstock

Kako nam kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova, te kamere nisu deo njihovog sistema, već je grad nadležan za njih.

Vesić je naveo i da je osnovano novo javno preduzeće ”Putevi Beograd”, kao naslednik Direkcije za puteve, koje će imati zadatak da “reši problem kopanja bez plana po beogradskim ulicama”.

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je i nastavak izgradnje biciklističkih staza koje, prema planu, u narednih deset godina treba da pokrivaju 120 kilometara u Beogradu. “Beograd je grad koji se ubrzano razvija, s tim da je u poslednje tri godine promenjen pravac razvoja. Beograd se u poslednjih 150 godina širio ka periferiji, a sada se spušta ka rekama u skladu sa trendovima koji se dešavaju u modernim metropolama Evrope. To je tendencija razvoja koja će biti u srpskoj prestonici u narednih nekoliko decenija. Pored Beograda na vodi, preko puta u Bloku 18 planira se izgradnja novog naselja, takođe na desnoj obali Save izgradnja naselja na Makiškom polju, kao trećeg Beograda između Pupinovog i Pančevačkog mosta, kao i izgradnja celog prostora od Pančevačkog mosta do Beograda na vodi preko puta reke. A sve te promene prate i razvoj, samim tim i bezbednost saobraćaja”, rekao je Vesić, saopštila je gradska uprava.

Osim toga, on je naveo da se na beogradskim ulicama svakog meseca registruje 4.000 novih automobila, dok će ih samo ove godine biti blizu 50.000.

“Očekuje se izmeštenje autobuske stanice na Novi Beograd, dok će Stari savski most biti zamenjen novim. Planira se izgradnja tunela koji će da spoji obale Save i Dunava, a kretaće se trasom ispod Bulevara despota Stefana. Takođe, mora da se radi tunel ispod Topčiderskog brda kako bi u funkciju bio stavljen drugi krak Mosta na Adi i cela petlja preko Rakovice bila spojena sa naseljem Vidokovac, dok je već spojen Tošin bunar sa Mostom na Adi”, rekao je Vesić.
Vesić je istakao da je "Beograd-put" uradio nove trotoare na 11.000 kvadratnih metara, što je posebno važno, kako je rekao, za bezbednost dece u saobraćaju.

Prema njegovim rečima, plan je da se do kraja mandata ove gradske vlasti bezbednosno pokriju odgovarajućom signalizacijom sve zone škola u Beogradu.

Gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović je istakao da je broj poginulih na ulicama grada od 2006. do 2016. prepolovljen.

"Cilj je da se u 2018. godini taj broj spusti ispod 100 nastradalih, a krajnji cilj je da nijedna osoba ne izgubi život u saobraćaju", istakao je Rafailović

Strategiju za bezbednost saobraćaja izradio je Saobraćajni fakultet u Beogradu sa profesorom Krstom Lipovcem na čelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: