Zašto američka vojska neće odgovarati za zločine?

Prošlog meseca Međunarodni krivični sud tražio je dozvolu da se ispitaju navodi o zločinima koje su u Avganistanu počinili pripadnici američke vojske i CIA.

Izvor: B92, Sputnjik

Ponedeljak, 25.12.2017.

11:42

Zašto američka vojska neće odgovarati za zločine?
Getty images

Taj zahtev je suspendovan, navodi Sputnjik na engleskom i u razgovoru sa profesorom međunarodnog prava Mohamadom Farhadom Azimijem navodi glavne razloge zbog kojih ni jedan pripadnik američkih trupa i CIA-e neće biti procesuiran za navodne ratne zločine.

Sputnjik podseća da je Međunarodni krivični sud tražio da se otvori istraga o navodnim ratnim zločinima, uključujući i torturu, početkom novembra, čime je ponovljen zahtev od pre oko godinu dana. Međutim, iz za sada nepoznatih razloga,oba puta je taj zahtev suspendovan.

Pravni stručnjaci kao glavni razlog vide odluku nekadašnjeg predsednika SAD Džordža Buša iz 2012. o povlačenju Amerike iz Rimskog statuta, u okviru kog funkcioniše Međunarodni krivični sud.

Međutim, Mohammad Farhad Azimi, profesor prava na Balkh univerzitetu Mazar-e Šarifu, ističe da se zaboravlja druga, važnija činjenica. Naime, on navodi da su Avganistanske vlasti i SAD potpisale bezbednosi sporazum 2014, a jedna klauzula tog sporazuma, kako tvrdi, eksplicitno govori o tome da avganistanske vlasti ne mogu da pravno gone pripadnike američkih snaga zbog zločina počinjenih na terotoriji te zemlje.

On dodaje i da mnoge evropske zemlje, kao i Japan i Koreja, imaju slične bilateralne sporazume sa Amerikom.

On objašnjava da je srž svih sporazuma ista, odnosno da ni jedan sud ne može da procesuira pripadnike američke vojske na tuđem tlu, to jest da su za njih nadležni isključivo samo američki sudovi.

S druge strane, profesor Azimi navodi da je broj takvih suđenja, ako se uopšte i započnu u Americi mali, dok su presude, u poređenju sa počinjenim zločinima u najmanju ruku neadekvatne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: